Издвајамо Србија

РОК ЗА ЗАМЕНУ ВОЗАЧКЕ ДОЗВОЛЕ ЈЕ 10 ЈУН: Ако то не учините на време ево колика вас казна чека

Уколико још имате стару, папирнату возачку дозволу, не чекајте више, већ је замените на време како бисте избегли гужве

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До маја 2014. више од 3,3 милиона возача поседовало је стару дозволу. Због тога је одлучено да се рок за замену продужи до 10. јуна ове године. Ако управљате возилом, а стару дозволу нисте заменили новом у предвиђеном року, следе казне од 6.000 до 30.000 динара.

Нова возачка дозвола кошта 1.572 динара и може да се извади на два начина – да одете у станицу полиције, однесете стару дозволу и, ако имате биометријска документа, довољно је да попуните један образац и дозвола ће бити готова за седам дана; или онлајн, путем Е-управе, за шта је потребно да имате чиповану личну карту.

Претпоставља се да у Србији има око 300.000 људи који нису заменили своју возачку дозволу. Многи од њих и не возе своје аутомобиле, али су за оне који активно возе предвиђене високе новчане казне – уколико немају нови документ а управљају возилом.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да ће казне зависити од тога колико се касни са заменом документа.

– У зависности од тога да ли је возачка дозвола истекла пре више или мање од шест месеци, предвиђене су казне од 6.000 до 20.000 и два казнена поена, ако је до шест месеци. Од 15.000 до 30.000, плус пет казнених поена и три месеца забране управљања, ако је дозвола истекла пре више од шест месеци – рекао је Окановић.

– С обзиром на то да се ради о формалности, прилично су строге казне и надам се да ће оне бити смањене. Молим све да замене своје возачке дозволе – рекао је Окановић.

Истиче да неће бити санкција за оне који не продуже своје дозволе уколико не управљају возилом у том периоду, те да ће у било ком тренутку моћи без проблема да замене старе дозволе за нове.

Такође, непродужавање возачке дозволе не значи и поништавање возачког испита.

Објашњава да једино особе које имају више од 65 година, и они који имају стране дозволе, не могу да их продуже онлајн. За старије од 65 година потребно је лекарско уверење, које се вади на сваких пет година, или мање уколико надлежна лекарска комисија тако процени у одређеном случају.

Иначе, возачка дозвола Србије призната је у осам европских земаља, а у појединим земљама може заменити и међународну возачку дозволу која се до сада посебно вадила и коштала је 2.500 динара.

Извор:РТС.РС