loading...
Издвајамо Србија

РУСИМА ДОСТА ВУЧИЋЕВИХ ЛАЖИ: Хуманитарном центру у Нишу исти дипломатски статус који сте дали НАТО или га затварамо!

Руско-српски Хуманитарни центар у Нишу (Фото: Јутјуб)

Москва притиска српску владу да стави на сто потписивање споразума о Руско-српском хуманитарном центру у Нишу, док истовремено западне администрације јасно поручују да то за власт у Београду не би био добар потез, преноси Блиц.

И руска администрација, али и администрације САД и ЕУ подвукле су црвену линију када је реч о статусу српско-руског хуманитарног центра. Руси траже да се њиховим грађанима запосленим у Центру омогући привилегован статус попут дипломатског и прете да ће се напросто повући и престати да предвиђају својим буџетом средства за центар. Док западне владе имају врло јасну и кратку поруку – нема повлашћеног статуса за Русе јер је хуманитарни карактер центра само маска Русији за војну базу. Бојазан да центар има тенденцију ширења на руску базу, осим у региону и Европи став је и САД.

Споразум Србије и Русије, односно српског МУП-а и руског Министарства за ванредне ситуације, јесте до сада два пута одлаган. Последњи пут ноћ уочи доласка руског председника Владимира Путина октобра 2014. године на војну параду у Београд. Познаваоци прилика су тада Путинов лик, који је ретко био са осмехом, тумачили управо у контексту одложеног потписивања споразума, због ког је, наводно, пре свега и дошао.

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за да „сви странци морају да имају статус код нас“.

– И ми смо свима дали, али када је реч о Русима, Запад се буни, иако је њихово особље то исто добило – каже Дачић.

Он, међутим, тврди да је реч о статусу попут оног који има административно-техничко особље у амбасади.

– Значи не и дипломатски статус – истиче Дачић.

Међутим, како пише Блиц, чији су новинари, наводно, имали увид у спорни споразум, њиме се нејасно речено предвиђа – имунитет за Русе. Имунитет се предвиђа и за стално и за привремено особље, а односио би се и на просторије центра и његову имовину. То практично значи да особље и просторије не подлежу Кривичном законику Републике Србије. Односно, то је дипломатски статус.

Број Руса у центру је променљив, тако их је пре око годину дана било деветоро, сада их је троје, док поједини функционери када говоре о броју оних који би добили, како кажу, статус, наводе пет. До сада је у центру било највише 14 Руса, а у систематизацији је током 2016. било запослено 14 људи.

И док руски чланови центра не пропуштају прилику да истакну да је центар отворен и нема ограду, да може да га обиђе ко год хоће, много ставки је обавијено велом тајне.

Јавни податак је да су Руси планирали за период од 2012. до 2015. да уложе 41 милион долара. Наводи се да су до сада утрошили у опрему око 20 и да и даље троше тих 41 милион. Када тога нестане, ако се не потпише споразум, кажу да ће затворити центар. Да ли ствари заиста тако и стоје из Центра нису желели да коментаришу.

Споразумом су Руси ослобођени плаћања акциза и царине, али центар није ослобођен плаћања за комуналне и друге врсте услуга која су утврђена и за грађане Србије. На питање ко сада плаћа комуналије Руси или Србија, једна од запослених у центру каже: „Трошкови су заједнички“.

Крајем прошле године, из буџетских резерви Србије, за потребе Центра је издвојено преко 80 милиона динара, али није откривена сврха.

Споразум о имунитету и привилегијама први пут је требало да буде потписан 2012. године, када је Центар и основан.

Србија је, иначе, априла 2015. потписала Споразум о приступању Србије Механизму цивилне заштите ЕУ, што у Москви тумаче као потез којим је Брисел желео да онемогући јачање руског деловања у Нишу.

 

Извор: Блиц

loading...