Издвајамо Русија

РУСКИ СЕНАТОР ЖЕСТОКО ОПТУЖИО САД: Нападе у Сирији треба прогласити за војну агресију, њихова економија се заснива на рату

Фото: Јутјуб

Нападе Сједињених Држава у Сирији у једностраном режиму треба у Савету безбедности УН прогласити за акт војне агресије на једну независну државу, изјавио је члан Комитета за међународне послове Савета Федерације Игор Морозов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Преговоре у Женеви и Астани о проналажењу политичког решења за САР треба наставити, међутим напади САД  на Сирију у једностраном поретку морају се у СБ УН прогласити за чин војне агресије против једне независне државе, изјавио је Морозов за РИА Новости.

Он је нагласио да политика САД у Сирији треба да буде размотрена на преговорачким платформама на којима се одржавају консултације о регулисању ситуације у САР.

Разумљиво је да САД нису оријентисане на прекид рата, њима не треба стабилност, Американцима је потребно свргавање председника Башара Асада и наставак обојених револуција које су раније започели.

Актуелни амерички председник оријентисан је, како је рекао Морозов, на наставак политике доминације САД која се базира на „америчкој изузетности“, а не на Повељи УН, па „не треба очекивати од њега некакве позитивне кораке усмерене на побољшање односа са Русијом“.

Додао је да је неопходно оријентисати се на консолидацију снага које се залажу за вишеполарни свет.

На линији војно-техничке сарадње Русија треба да помогне опремању сиријске војске наоружањем, које је у стању да одбије нападе САД на копну и у ваздуху.

Америчка економија је економија рата, а када рата нема, она је у опадању, закључио је Морозов.

Коалиција на челу са САД извела је напад на сиријске провладине снаге у рејону Ат-Танфа у оквиру успостављене зоне деескалације, изјавио је за РИА Новости представник Пентагона. По његовим речима „командант на копну оценио је да те снаге представљају опасност за снаге коалиције“.

Агенција Reuters позивајући се на америчког званичника раније је саопштила да је коалиција на челу са САД бомбардовала положаје провладиних одреда у Сирији. Извор тврди да је ваздушни напад испровоциран напредовањем присталица сиријске владе у правцу снага које подржавају САД. Коалиција је пре напада, како наводе медији, тражила промену курса и отварала ватру у знак упозорења.

Агенција FP пише да је до инцидента дошло недалеко од сиријско-јорданске границе.

Америчка војска је саопштила да не зна да ли је у колони коју је гађала било представника сиријских владиних снага.

Телевизија Fox News позивајући се на неименованог владиног чиновника јавила је да напад у близини Ат-Танфа не значи промену политике Вашингтона према Сирији. Републикански сенатор Линдзи Грем, пак, оценио је за ову кућу да је реч о пријатној промени политике према Сирији.

Заменик председника думског комитета за одбрану Јуриј Швиткин изјавио је да овај напад представља још једну потврду политике двојних сандарда Запада.

САД су се прво заложиле за стварање зона деескалације, а онда су према њима скептичне, рекао је он.

Одлука о нападу на сиријске провладине снаге у рејону Ат-Танфа испровоцирана је политичким скандалом у САД око председника Доналда Трампа, верује први заменик Комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност Франц Клинцевич.

Он не мисли да је наредбу за напад дао лично Доналд Трамп, јер му у овом тренутку није до тога, али да је политички скандал око новог председника утицао на дејства војног врха на Блиском истоку.

 

Извор: Руска реч