Издвајамо Србија

ШИПТАРСКИ ПЛАЋЕНИК ИМА НОВУ МИСИЈУ! Осведочени србомрзац Вилијам Вокер најавио формирање ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ!

Фото: Јутјуб

Бивши шеф верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер изјавио је да има пројекат за уједињење Албанаца – на Косову, Албанији и у дијаспори

Loading...

Вокер је говорећи на свечаности 17 година од оснивања Алијансе за будућност Косова, рекао да од 1999. године често долази на Косово, “са једним циљем, да Косово настави са корацима које сви чекају од 1999. године”.

Овај пут, додао је Вокер, дошао је на Косово, јер жели да представи “нови пројекат на којем ради”, преносе приштински медији.

Циљ овог пројекта на којем радим је за све Албанце, на Косову, у дијаспори, у Албанији. Радим на заједничком пројекту на њиховом уједињењу. Албанци у свету су били уједињени деведесетих искључиво у сврху ослобађања Косова. Био сам са њима када су прогласили независност. Албанци су добили и дошли су заједно да славимо, сада је време после независности, за последњи корак, да сви будемо заједно, да се оствари ово достигнуће – рекао је Вокер.

Вокер је широј јавности познат као шеф мисије која је својим радом и извештавањем са Косова током сукоба 1998. и 1999. године, утицала на формирање међународног јавног мњења да тадашњу СР Југославију треба бомбардовати, што се и догодило у пролеће 1999. године.

У селу Рачак су почетком 1999. године пронађена тела 45 Албанаца, за чије убиство је тадашња мисија ОЕБС-а, на челу са Вокером, без доказа оптужила српске снаге безбедности, а овај догађај – иако никад није утврђено да се ради о масакру над цивилима – пресудно је утицао на доношење одлуке НАТО-а о бомбардовању бивше СР Југославије.

Сви извештаји српске стране говорили су да су у Рачку погинули албански терористи – припадници ОВК, али на западу је тај догађај квалификован као злочин над цивилима, који је послужио као изговор за НАТО бомбардовање које је почело крајем марта 1999. године.

Вокеру је у јануару ове године у селу Рачак откривена статуета. Био је присутан на откривању заједно са косовским председником Хашимом Тачијем и бившим косовским председником Беџетом Пацолијем.

 

Извор: РТС / Информер.рс

Loading...
loading...
loading...