Издвајамо Регион

ШОК!НОВИ ДРЖАВНИ УДАР НА ПОМОЛУ: Талат Џафери преузима „кључеве“ од македонског парламента

Спреман нови пакао

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У македонском парламенту данас би лако могле да се понове крваве сцене од прошлог четвртка, јер је Талат Џафери, осокољен подршком САД и ЕУ најавио преузимање „кључева“ Собрања од легалног председника Трајка Вељановског, пише портал Телеграф.мк!

То што је Џафери на функцију председника скупштине изабран супротно свим правилима и мимо македонског устава и закона, Вашингтону и Бриселу ни мало не смета. Хојт Брајан Ји је током посете Скопљу изјавио да је тај поступак био легалан и транспарентан, тако да Џафери сада тражи „своје“.

Македонски портал наводи да је Џафери најавио да ће данас сести у фотељу Трајка Вељановског „у складу са правилима“.

Оваква Џаферијева најава лако би могла да доведе до пораста тензија у и онако усталасаној Македонији уз могућност понављања инцидената сличних оном од прошлог четвртка, када су демонстранти упали у Собрање.

Џафери, такође, најављује да ће одмах по преузимању функције обавестити председника Македоније Ђорђа Иванова да је у Собрању формирана нова парламентарна већина, након чега очекује од шефа државе да Зорану Заеву додели мандат за састав нове Владе.

И овај потез је противуставан, је тим правним актом предвиђено да председник Македоније обавести председавајућег парламента да је некоме доделио мандат после чега је овај у обавези да закаже седницу за избор нове владе.

Подсетимо, Џафери је синоћ у интервјуу ХРТ запретио Иванову да има само 10 дана да додели мандат Заеву:

– Ако председник Иванов не буде парламентарној већини дао мандат за формирање владе он ће направити кривично дело. Он мора то да уради јер Устав и закони не познају такво непоступање – рекао је Џафери за Хрватску радио-телевизију.

Извор:srbijadanas.com/Телеграф.мк