Издвајамо Србија

ШТА ЦИА ЗНА О СРБИЈИ: Неки детаљни подаци ће вас изнервирати

Кажу да је премијер Александар Вучић промовисао амбициозан циљ да се Србија учлани у ЕУ до 2020. године

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) на свом званичном сајту има детаљну базу података готово свих земаља света, па тако и Србије. Подаци су разврстани по категоријама, од самог представљања кратке историје наше земље, преко географских и демографских података и економских и привредних показатеља и како се котирамо у свету, до пописа политичких партија и лидера, као и информација о издвајањима за војску и међуетничких проблема.

Читајући анализу о Србији на сајту ЦИА, прво што упада у очи је то то што је мапа наше земље приказана без Косова, што би се пре окарактерисало као скандал него грешка, али за централну америчку обавештајну агенцију то није никакав пропуст, јер су Сједињене Америчке Државе још 2008. године признале Косово као независну државу. Косово је тако, држава за себе и представљена је у одвојеном линку.

У одељку о у коме је представљена кратка историја наше земље почиње се са Краљевином Срба, Хрвата и Словенаца, да би укратко описали долазак Тита на власт и његов, како кажу, пут између Варшавског пакта и Запада током четири и по деценије.

Велика пажња је посвећена Слободану Милошевићу, за кога пише да је дошао на власт 1989. године и да је због његових позива за “великосрпском доминацијом” дошло до распада СФРЈ по етничким линијама. Осим њиховог описа, како је пропао пројекат “Велике Србије” и како је дошло до међународне интевенције и потписивања Дејтонског мировног споразума, дали су и кратки приказ албанске побуне на Косову и Метохији.

Изнели су и своје виђење, како је дошло до НАТО агресије 1999. године, и како је дошло до међународне управе на КиМ и пада Милошевића. Описан је и распад Државне заједнице СЦГ и самопрогашење независности тзв. Косова, односно правна битка Београда пред Међународним судом правде у Хагу.

– Србија и Косово потписали су први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа између две земље у априлу 2013. и току је процес спровођења његових одредби – пише између осталог на сајту ЦИА.

Кажу да је премијер Александар Вучић промовисао амбициозан циљ да се Србија учлани у ЕУ до 2020. године

– Под његовим вођством, у јануару 2014. Србија је отворила званичне преговоре за приступање – закључују у овом одељку.

Описујући географски положај наводе да смо мањи од Јужне Каролине, али да контролишемо један од главних копнених путева из Западне Европе ка Турској и Блиском истоку.

Највеће природне опасности нам прете од земљотреса, сматрају у ЦИА.

Према подацима америчких агената, има 7.143.921 грађана наше земље, а већину чине Срби 83,3 одсто, већином смо православци, а 98.1 одсто старијих од 15 година зна да чита и пише. Просечна старост је 42,3 године.

У одељку о Влади, још увек нису унети подаци о последњим председничким изборима, већ и даље стоји резултат, када је 2012. године тријумфовао Томислав Николић над Борисом Тадићем.

Пописане су готово све значајне политичке партије и лидери, као и ко чини актуелни сазив Скупштине Србије.

Занимљиво је да у истом регистру ЦИА као удружења и организације које највише врше политички притисак на актуелну власт наводи Независно удружење новинара Србије (НУНС), Удружење новинара Србије (УНС), али и Образ који називају православном клерофашистичком организацијом и покрете СНП 1389 и СНП Наши 1389 и Источна алтернатива.

Велика пажња је посвећена економији Србије. Описани су аранжман са ММФ-ом, као и борба водеће партије СНС са фискалним дефицитом, реформом државних предузец́а, тржиштем рада, грађевинским дозволама, стечајем и приватизацијама.

Главни изазови српске економије, према ЦИА, су висока стопа незапослености и потреба за отварањем нових радних места, високи буџетски издаци за плате, пензије, здравство, и бенефиције за незапослене.

– Други озбиљни дугорочни изазови укључују неефикасан правосудни систем, висок ниво корупције, и старење становништва. Фактори повољни за економски раст Србије укључују стратешку локацију, а релативно јефтину и квалификовану радну снагу, и споразуме о слободној трговини са ЕУ, Русијом, Турском и земљама које су чланице Споразума о слободној трговини у централној Европи – истичу на сајту ЦИА.

Америчка обавештајна агенција на свом сајту није много пажње посветила подацима о војној снази Србије, али је описала неслагање Београда и Вашингтона око признавања нелегално проглашене независности Косова.

Србија је описана и као тачка претовара хероина на путу из југоисточне Азије ка Западној Европи, као и да нам је привреда склона прању новца.

Извор:srbijadanas.com/Телеграф