Издвајамо Србија

СКАНДАЛОЗНО! ТАМАРА ПАВЛОВИЋ: Добила сам отказ зато што сам трудна!

Драги моји пријатељи, сви знамо да сам у ТР Драгослав Стојковић званично радила до 12.4.2017…. Ја сам 10.4. отишла на ултра звук и установила трудноћу…Иако су ми сви рекли да одмах отворим боловање, ја сам хтела да испаднем ФЕР и прво кажем послодавцу да сам трудна, јер сам се осећала добро и могла сам још да радим. 11.4. када сам отишла на посао, заменици директора сам послала поруку да буде у канцеларији, јер ћу морати после посла да дођем да причам са њом.

Међутим чим је прочитала поруку, назвала ме је и била упорна да јој одмах кажем о чему се ради. Рекла сам јој да сам трудна, међутим она ми и одмах преко телефона рекла да ће морати да нађе другу радницу и да не жели да држи трудницу. Када смо завршиле разговор послала сам јој поруку да ми не даје отказ јер ја могу и хоћу да радим још, и да сам јој рекла да сам трудна само да би ми књижицу завршила( јер још увек није завршила фирма оне електронске књижице)….

Како год…пошто она тај дан није била у канцеларији, сутра дан сам отишла на посао. Опет сам јој послала поруку да ми се јави кад буде могла, да знам шта и како да радим за књижицу, ако ми је дала отказ, пошто не знам где сад треба да идем,али она није одговарала.На крају сам отишла до књиговође и питала шта и како за књижицу, међутим она се излетела да је њу заменица директора још јуче звала да она мене хитно одјави и да сад морам на биро или у социјално.Кад сам чула то искрено нисам могла да верујем, јер ЗАКОНСКИ трудници не смеш да даш отказ.

Након тога ме је позвала и рекла ми да одем до канцеларије. Отишла сам, тамо је био директор,била је она и секретарица.
Е, сад пошто сам имала пре тога пар уговора на по 3 месеца,знала сам да по новом закону, ако 10 дана од престанка последњег уговора, не потпишем или нови уговор или уговор о престанку радног односа, да сам самим тим пријављена за стално. Мој последњи уговор је истекао 28 фебруара, што значи, примљена сам за стално.

Идемо даље. Када сам ушла у канцеларију, прва ставка за коју ме је питала је како сам могла без њеног знања ја код књоговође,па ја сам стално ишла код књиговође, буквално сваки дан носила и калкулације и папире и књиге на проверу и рачуне,то никад до тад није био проблем…

Не знајући да ми је књиговођа рекла да сам ја јуче одјављена, она покреће причу како је мени уговор истекао 28 фебруара, како ја немам права на доприносе од државе јер ја већ месец ипо дана радим на црно… Ту ми тек ништа није било јасно. Како радим на црно,а плату сам примала преко банке? Она мени даје отказ јер она не жели да ризикује да ја као трудница радим и не дај Боже да ми се несто деси, то пада на грбачу фирме.

Она већ има 4 труднице које води,и њој је буквално 4 места замрзнуто,ја бих била 5,а то је велики терет за фирму. А сад да ме пријави она ЗАКОНСКИ не може да ми врати тих месец ипо дана што сам ја наводно непријављена…Хм ништа мени није јасно, одлазим ко попишана…Дала ми је отказ, због чега? Знам како сам радила и колико сам се трудила, муштерије ми долазе насмејане и једва чекају да попричају са мном. Како год, она мени усмено даје отказ, без било каквог решења написменог.

Дан после тога одлазим по плату,а она казе да је чула како ја причам по фирми да ми је дала отказ јер сам трудна и да је то мало ружно! Втф??? РУЖНО??? На шта директор фирме каже како је чуо да ја хоћу да тужим и каже ми: „Ти би могла да тужиш да је ово нормална држава, ал овде ништа не може да урадиш“..
Помислим…Молим? Ти себе називаш јачим од државе?

Ништа, прође све као што је прошло, ја све доказе, и изводе из банке извадим да се види да сам радила код ње, доказ из пио фонда који наравно важи до 10.4. а не до 28.2. као што она тврди, предам у инспекцију рада, оставим број телефона, све све. Инспекцији рада доставим случај 20.4. После 2-3 дана ми звони телефон и инспекторка ми каже како ја нисам никакав доказ фирми предала да сам трудна, а ни инспекторки… Какав доказ човече, нису ми ни тражили доказ само су ми дали отказ,и кажем инспекторки да доказ да сам трудна има у допуни пријаве коју сам правила накнадно.

Самим тим је мој послодавац значи потврдио да сам радила код њих, само што је испало да су хтели да ми дају отказ,а не због трудноће. Инспекторка каже да се чујемо касније и спушта слушалицу.

Од њеног чујемо се касније пролази 20 дана, ја одем до ње да питам шта се десава са случајем, међутим она каже да је покушавала да ступи са мном у контакт јер не зна где сам тачно ја радила, да она тек сад, после 20 дана изађе у контролу да затекне неке моје потписе. Ја јој кажем бокс бр 7,зелена пијаца,међутим ту ми је већ било све јасно…

После дан два оде и наравно затекне моје потписе до 28 фебруара,тако ми је она рекла…Каже да ни у једној књизи нити у хаццп-у нигде после 28.2. нема мојих потписа. Казе да она ништа не може да уради и да позовем још једном послодавца да решимо то. Зовем директора и питам га кад је у канцеларији, међутим он мени на све каже да је он све рекао и најзежће да је он мене УПОЗОРИО да ја не идем нигде, а ишла сам на своју руку. Каже ми, ти хоћеш да се теби испуњавају жеље, ја сам ти реко да то тако не може.

Ово је моја прица и надам се да ћете хтети да је поделите на фб… Кад већ ништа инспекција не може, ваљда можемо ми као пријатељи бар да покажемо другима како стоје ствари…Нека се чује ко је какав…….

Тамара Павловић, Смедерево

14. мај, 2017. године