Издвајамо Свет

СНОУДЕН ОТКРИО: Сајбер-напади на 74 земље изведени помоћу шпијунског софтвера насталог у NSA!

ЕДВАРД Сноуден, најпознатији сарадник америчке електронске шпијунаже – Агенције за националну безбедност (NSA) – потврдио је да су хакерски напади на 74 земље изведени помоћу шпијунског софтвера који је настао у њеним „лабораторијама“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је на свом Twitter-налогу написао:

„Упркос свим упозорењима, NSA је створила нове инструменте за извођење сајбер-напада. Ти инструменти су у стању да пробијају западне софтверске програме. Управо смо видели шта се догодило“.

Сноуден је додатно указао: да је NSA о таквим својим „инструментима“ унапред обавестила – болнице и друге структуре на Западу имале би довољно времена да се припреме за могуће нападе.

Посебно је нагласио: „Сада Конгрес САД треба да од NSA затражи одговор на питање – постоје ли друга слична рањива места“.

Сноуден не помиње случајно штету нанету самом Западу.

Вирусом-уцењивачем WannaCry прво су били нападнути компјутери болница у Великој Британији и телекомуникационе мреже Шпаније. И њима је „вирус“ тражио да за деблокаду компјутерске мреже уплате по 600.000 долара.

Одатле је кренуо по другим земљама. Италији, Турској, Немачкој, Бразилу, Казахстану, Украјини, Кини, Јапану…

Највише напада је регистровано у Русији где су мете били и компјутери Министарства унутрашњих послова, Министарства здравља, Сбербанке и више компанија међу којима је и „Мегафон“.

Руски МУП је накнадно саопштио да је напад одбијен захваљујући коришћењу процесора домаће производње „Елбрус“.

Сами напади су „пролазили“ кроз мрежну слабу тачку Microsoft Security Bulletin MS17-010.

На екранима заражених компјутера појављивало се обавештење: ако желите деблокаду – уплатите 600.000 долара у биткоинима.

Експерти су установили да је са уцењивачким вирусом-шифратором WannaCry био упарен инструмент NSA eternal blue („вечно плаветнило“).

У Великој Британији напад је пореметио рад 40 болница и клиника.

Мета напада била је и немачка државна железница Deutsche Bahn.

У Шпанији је настрадала телекомуникациона компанија Telefónica.

Како се и могло очекивати, неки су одмах пожурили да све припишу „хакерима повезаним са руском владом“.

То је учинио и британски The Telegraph, наводећи да је хакерска група Shadow Brokers почела да тим вирусом напада компјутере убрзо после удара САД по Сирији. Само, никакве доказе није навео.

 

Извор: Факти.орг