Издвајамо Србија

СПЕКТАКУЛАРНА ПОБЕДА ВЈ У БОРБИ СА НАТО АГРЕСОРОМ: Овакво ПОНИЖЕЊЕ нису доживели нигде у свету! (ВИДЕО)

БЕОГРАД – Обарањем авиона броја 18109  и погибијом команданта 204.лап пуковника Миленка Павловића изнад Ваљева 4.маја 1999. године, престало је употребљавање снага пука до краја НАТО агресије у систему ПВО, али се приступило другој тактици, маскирању преосталих летелица.
Да би се спасао преостали део ваздухопловне технике, пре свега ловачки авиони, они су склањани у подземна склоништа или се прибегавало њихово маскирању.
За обмањивање противника примењивана су разна средства од лажних ватрених положаја, лажних радарских уређаја, макете средстава од уништене технике.Међутим једно обмањивање је било веома занимљиво, макета ловца МиГ -29 у природној величини постављених на аеродрому Батајница што је сматрано за најспектакуларнији начин обмањивања НАТО алијансе.
Прочитајте још: АНТИЋ ИЗНЕО ЈЕЗИВЕ ТВРДЊЕ: Ми се налазимо у рату, Србе и сродне народе је напао НАТО и САД!
Идејни творац макете био је мајор Ђорђе Иванов, пилот који је уз помоћ екипе авиомоделара и запослених у Војсци Југославије  своју идеју реализовао и  НАТО авијацију усмеравао на ручно израђене макете  ловца Миг 29.Копије  које су тада прављене, својим димензијама и изгледом верно су одговарале оригиналу овог руског ловца.

Макете су биле означене као М -18, М- макета, а број 18, као што је код нас МиГ -29 био означен као Л -18-Л-ловац број 18. Губици код ловаца МиГ -29 сигурно би били већи, ако не и потпуни, да се није прибегло обмањивању противника са одлично израђеним макетама. Прва макета завршена је 27.априла.Од шест израђених макета противник је уништио пет. Иако ефикасно, ово обмањивање је ипак, почело да се примењује касно. Наиме , бил оје потребно време да се израде нове макете, пишу Данко Боројевић, Драги Ивић и Жељко Убовић у својој књизи МиГ-29 наша прича.

Прочитајте још: РАТНИ ВЕТЕРАН ПИСАО ВУЧИЋУ – КО САМ ЈА У ОВОЈ ДРЖАВИ ЗА КОЈУ САМ СЕ БОРИО? Потресно писмо запалило друштвене мреже

Они додају да је авијација алијансе 33 пута деловала по напуштеним или лажно уређеним положајима ракетне бригаде, односно уништавала макете авиона МиГ -29, сматрајући да уништавају праве авионе.

Прочитајте још: НАКОН ОБАРАЊА Ф-16 уследио је жесток ОКРШАЈ СРБА и НАТО командоса за живот пилота, ево шта се десило…

Извор: А. Млакар / Курир

loading...
Loading...