Издвајамо Србија

СРБИЈА У ВРХУ ПО ПОТРОШЊИ АНТИБИОТИКА: Ево како их уносимо а да то ни не знамо

Србија је у самом европском врху по потрошњи антибиотика у медицини и лечењу људи, што јесте велики проблем али много већи, којег нисмо ни свесни, јесте уношење тог лека путем хране, јер се они могу наћи у месу, млеку, меду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бивши начелник ветеринарске инспекције Мирослав Стојшић каже да највећи проблем представља употреба антибиотика у сточној храни, а они се стављају у храну да би стока боље напредовала и да се животиње не разбољевају.

Некада су антибиотици, подсећа он, могли да се користе само у лечењу животиња, након тога зна се период каренце када месо или млеко лечене животиње не сме да се користи. Данас је ситуација потпуно другачија.

„Сада да им буде лакше и сигурније они мале дозе антибиотика стављају у сточну храну и ти антибиотици се депонују у месу и бактерије постају отпорне на њих. Потрошачи који уносе такво месо, уносе и антибиотике“, појашњава он.

Стојшић наглашава да нас то може довести у ситуацију да антибиотици не делују код баналних инфекција, те да данас имамо много примера да људи умиру од сепсе.

„Дешава се да кравама које имају упалу вимена дају антибиотике, не поштује се каренца већ се млеко ставља у промет те код потрошача који су алергични на антибиотике може доћи до смрти“, појашњава он.

Систем контроле, наставља он, мора бити бољи, те се не може оставити све савести фармера и великих произвођача меса, млека који раде по ХАЧП систему.

Извор:Танјуг