Издвајамо Србија

СРБИН ИЗ ЊУЈОРКА О РАТИШТУ У БИХ И НОВОРУСИЈИ: Капетан Драган нас је тренирао опкољене екстремистима, Вучића молим да..

Гост емисије „Интервју“ био је господин Зак Новковић или како га у Новорусији зову Зак Новак, српски добровољац у Доњецкој Народној Републици. Рођен је у Њујорку, али има српско порекло. Заку ово није прво појављивање у ратним зонама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новоруски сајтови и ТВ станице објављују извештаје о његовом раду. Зак Новак је део хуманитарног батаљона и често се налази у акцијама прикупљања помоћи за децу и рањенике у Донбасу. Укључен је у рад радио станице „Новороссиа Роцкс“ која емитује вести из Новорусије на енглеском језику.

Многи ће у његовом живописном лику тешко одмах препознати добровољца са зворничког и сарајевског ратишта. Ратовао је под командом капетана Драгана и војводе Славка Алексића.

Зак Новак наводи да је на ратиште у БиХ дошао након што је на страним медијима видео да је почео рат и да усташе нападају Крајину, његова мајка му је рекла да иде у помоћ својој браћи, што је он и учинио.

Од 1992 до 1995 године сам био у Сарајеву али у Зворнику је био пакао, тамо је био један изузетно способан и зао човек о којем се мало прича по имену Шемсо, он је мучио наше људе, копао им очи, што је за мене био велики шок када сам видео, каже господин Новак.

За капетана Драгана има само речи хвале, тврди да је био прави господски официр, прва класа специјалца, свима је био пријатељ, учитељ има је своју школу а најинтересантније је било да смо тренирали окружени екстремистима, који су били толико шокирани да нису ни запуцали на нас, али то је капетан Драган, он је знао како да води психолошки рат, тврди Зак.

Алексићев одред се борио раме уз раме са руским добровољцима. Интересантно је да је Зак Новак ту први пут упознао Игора Стрелкова, човека који ће 20 година касније одиграти пресудну улогу у организовању одбране Новорусије, у коју је Зак након тога дошао.

Препоручујемо Вам да погледате цео интервју и сазнате више о бројним занимљивим темама.

 

Извор: Србија јавља / BALKAN INFO – Zvanični kanal