Издвајамо Свет

СТИВЕН КОЕН ПОДСЕТИО АМЕРИКАНЦЕ: Русија је победила нацистичку Немачку а САД само у холивудским филмовима!

Лидери америчке Демократске партије требало би на Дан победе да се упуте у Русију и тамо одају пошту палима у борби против нацистичке Немачке. Они међутим, распирују нови хладни рат, настојећи да дефинитивно посвађају Белу кућу и Кремљ, пише историчар Стивен Коен за часопис The Nation.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аутор сматра да су Американци изгубила свест о томе ко је у ствари поразио Трећи рајх, пошто су их холивудски филмови уверили да су Сједињене државе однеле победу над нацистима. Међутим, САД током рата углавном нису напуштали пацифички театар војних дејстава. За то време СССР уништавао је и сламао хитлеровску машинерију на источном фронту, подсећа Коен, наглашавајући да је 80 одсто губитака у борбеним дејствима Вермахт имао у сукобу са Црвеном армијом.

Деветог маја народ Русије одао је пошту погинулима у борби против фашизма, а њих је било 27 милиона. Амерички естаблишмент бавио се у том тренутку тражењем „марионета Кремља“  и настављао да критикује руско руководство, пише Коен који је уверен да је таква позиција Вашингтона контрапродуктивна. Он сматра да Русија и Америка треба да забораве на несугласице у уједине се у борби против међународног тероризма, пише Коен у часопису The Nation.

Попут фашизма тридесетих година прошлог века за многе Русе међународни тероризам је постао једна од главних претњи, пише Коен. Међутим, нови детант непрестано наилази на отпор америчке политичке елите.

Присталице хладног рата у Вашингтону не разумеју да настојање да се блокира приближавање Русије и САД може да се претвори у пуну конфронтацију, сматра професор Коен.

Боље би било да оду у Москву и тамо прославе Дан победе над нацистичком Немачком, пише амерички историчар.

 

Извор: Руска реч