loading...
Издвајамо Србија

СТРУЧЊАЦИ ТРАЖЕ ДА СЕ ИСПИТА, ДРЖАВА ЋУТИ! 18 година после НАТО агресије, уранијум у земљи, храни, води, људима?!

Уз поруку, наше је да предложимо, око стотину стручњака тражи од државе да независни тим испита колико су данас штетне последице НАТО бомбардовања.

За сада без реакције Министарства за рад коме је упућена иницијатива.

Неки их не чују, неки ни не памте, али неки су убеђени да их и после 18 година осећамо и да ће нам вечно претити.

Њих око стотину, све експерти различитих профила, траже формирање независне стручне комисије која би утврдила све последице НАТО бомбардовања СРЈ по животну средину и здравље грађана – где је безбедно сејати, где воду пити.

“Нико од нас не тврди да ће бити катастрофалне последице нити да смо у праву. Можда су други у праву који кажу супер што је три тоне живе отишло у Дунав, осиромашени уранијум је феноменалан, можда да нас поново бомбардују ја не знам резултате, али само струка може да да праве резултате, а политичари су дужни да дају тај одговор народу”, навела је Даница Грујичић, неурохирург.

НАТО је открио да је 1999. бацио преко 30 хиљада пројектила са осиромашеним уранијумом, Војска Југославије избројала је чак 50 хиљада.

Уколико се докаже присуство уранијума у земљи, храни, води, па и у људима, опасност је вечита, с обзиром на то да је време полураспада невероватних четири и по милијарди година.

Мирјанин супруг који је као и она био стручњак за експлозив умро је од рака.

“Људи који то удахну имају проблем што део те уранске прашине иде ван организма а део остаје и ремети ћелије и то доводи до малигних обољења”, навела је Мирјана Анђелковић Лукић, стручњак за експлозив.

Иницијатива да независни стручњаци испитају шта су иза себе оставиле нато бомбе предата је министарству за рад и тамо за сада ћуте.

Потписници тврде да подаци о тим последицама, које су током година мерили и бележили разни стручњаци, већ постоје. Њихов захтев убрзо ће кажу стићи и на адресу других министарстава, премијера и председника државе.

Извор: Б92