Занимљивости Издвајамо

СУТРА ЈЕ ЂУРЂЕВДАН: Уберите ОВУ БИЉКУ данас и донеће вам ВЕЛИКО БОГАТСТВО!

Сутра је Ђурђевдан, велики српски празник за који је везано много народних обичаја и веровања. Све почиње управо на данашњи дан – петак уочи 6. маја.

Данашњи дан у српској традицији је познат као Биљни петак и имамо за вас један „задатак“ – отиђите у природу, наберите што више цвећа и биљака! Оно данас има велику моћ…или, тако бар народ верује.

У народу се од вајкада верује да биљке убране на овај дан имају изузетна лековита својства. Зато многи данас одлазе у шуме и поља како би их набрали, а народни травари су нарочито активни. У Шумадији траву која се коси на данашњи дан посебно остављају и чувају да буде коришћена само у посебним случајевима. Она ће се употребити тек ако се стока разболи, и тада ће послужити као лек.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На данашњи дан жене треба да покосе траву на најближој ливади и да је чувају преко целе године како би им породица била здрава и успешна. Из истог разлога, у неким крајевима Србије се бере маслачак, а праве се и венци од биља који се суше напољу и тек онда уносе у кућу.  У источној Србији је распрострањен обичај да пре зоре, по роси, девојке одлазе у природу, умивају се на извору, а потом беру биљке и корење који се касније током године користе за лечење и справљање магијских напитака и афродизијака.

„Рецепт“ за богатство

Народ верује да кукурек убран на данашњи дан има нарочито велику моћ и да помаже у стицању богатства. Зато су се од њега некада правили венци који су стављани овцама око врата, али је овај обичај данас много „осавремењен“.

Потребно је да уберете кукурек, а онда га испресујете у књизи, уџбенику или чак и под тастатуром. Ови предмети симболизују алатке које помажу у стицању материјалног богатства. Током вечери, треба поново отићи на место где је убрана ова биљка, запалити ватру и чекати поноћ.

Тада се, прича народ у источној Србији, на небу појави кратка бљештећа светлост која свакога ко је види учини богатим. Ипак, ако решите да се упустите у сакупљање ове биљке, обавезно на место одакле је ишчупате ставите парче хлеба. Тако ћете, верује се, земљи „платити“ за оно што сте из ње узели.

 

Извор: дневно.рс