Издвајамо Србија

ТАДА СМО БИЛИ ВОЈНА СИЛА: СФРЈ је на војној паради 1985. демонстрирала целом свету своју МОЋ (ВИДЕО)

БЕОГРАД – Недавна војна вежба Челик 2017 која је одржана 9.маја на Дан победе над фашизмом поново је актуелизовала причу о војним парадама које су одржаване у СФРЈ. Посебно су биле упечатљиве две једна одржана 1975 године пред врховним командантом Јосипом Брозом Титом и војна парада 1985. која је уједно била и последња.

Парада се одржавала  у част победе над фашизмом. Посебно је била упечатљива парада која је одржана 1985 године. Остаће упамћена по томе што је ЈНА на њој приказала сав свој убојни потенцијал, први пут јавности су приказани домаћи тенкови М 84 додуше у мешаном саставу са Т 72.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оно по чему ће ипак више остати у сећању јесте то што су неки од учесника у овој паради шест година касније постали ратни команданти од Словеније, преко Хрватске и БиХ. Многи од њих и данас тврде да никада нису били учесници ове параде и марширали испред бине на коме се налазили чланови Председништва СФРЈ и војног врха.

Иначе то је била прва и последња парада која је организована без Јосипа Броза Тита.

СФРЈ је тада демонстрирала своју војну моћ, а укупно је у њој учествовало 11.000 војника из читаве СФРЈ, као и 760 артиљеријског оружја, 113 борбених и 506 неборбених возила, који су продефиловали испред тада Савезне Скупштине СФР Југославије.

После дефилеа на београдском Ушћу приказан је тактичко технички збор на коме су грађани могли видети са чиме је све то ЈНА располагала.

 

Извор: Курир