Издвајамо Србија

ТОТАЛНА РАСПРОДАЈА: Арапска компанија Ал Дахра купује 20.000 хектара земље у Србији и стиче власништво над њом!

Компанија Ал Дахра планира да издвоји милионе долара ове године како би наводно побошљали безбедност хране. Само у Србији желе да купе чак 20.000 хектара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Арапи планирају да потроше око 130 милиона долара ове године да купе њиве широм света како би улагали у пројекте које би обезбедили наводно већу безбедност хране, рекао је председник компаније Ал Дахра Ал Дареи.

Ал Дахра је компанија специјализована за узгој, производњу и промет прехрамбених производа. Позната је српској јавности, а према речима директора, Ал Дахра планира да прошири дугогодишње партнерство са Србијом. Како је рекао, у Србији већ имају 1.000 хектара земље и планирају да купују још, јер им је циљ 20.000 хектара.

“Ми ћемо издвојити скоро 130 милиона долара на закуп и стицање власништва над земљом”, рекао је Ал Дареи на Светском форуму за иновације и пољопривреду на коме учествује више од 300 компанија из целог света.

Председник Ал Дахре је такође рекао да компанија добро напредује и у Египту, где поседују више од 54.000 хектара. Осим у Египту и Србији, компанија има и 4.000 хекатара у САД, исто толико у Шпанији и нешто око 2.000 хектара у Аустралији.

Како је рекао, желе да се фокусирају на “унапређење” безбедности хране, и да обезбеде стално снабдевање намирницама као што су пшеница и пиринач, али и друге житарице.

Како БЛИЦ извештава у септембру 2017, по Споразуму о стабилизацији и придруживању са ЕУ Србија мора на светско тржиште да стави српске оранице. Додуше, држава је најавила ограничења која ће то умногоме отежати, међутим, то за Арапе не би требало да представља никакву препреку, с обзиром на то да једноставно могу да купе неку српску фирму и преко ње реализују трансакцију.

Ако се планови “Ал Дахре” реализују, они ће постати један од највећих велепоседника у Србији и озбиљно ће у овој области угрозити примат тројици српских бизнисмена, који су тренутно неприкосновени владари над пољопривредним земљиштем у Србији. Реч је о Петру Матијевићу, који има близу 28.000 хектара ораница, Миодрагу Костићу са 24.000 хектара и Мирославу Мишковићу са близу 16.000 хектара. Куповином 20.000 хектара, уз садашњих 1.000, до којих су дошли откупом 51 одсто “Руднап аграра” од Војина Лазаревића, Арапи би избили на треће место. А српски велепоседници тешко могу да их у томе омету јер сви заједно немају толики новац да би могли да уђу у равноправну трку с њима.

Питање је и да ли ће те трке уопште и бити јер између Србије и Емирата постоји споразум о заједничком улагању па би ових 20.000 хектара могло и кроз ову форму да дође до Арапа.

Паори пак сматрају да ово није добра вест и да прети опасност да највеће српско благо оде у туђе руке.

– Србија ће свој највећи рудник злата, земљу, дати Арапима и другим странцима. Озбиљне државе оранице не продају тако лако странцима, већ их издају у закуп својим паорима – кажу из удружења Бачких паора.

Сличан став имају и стручњаци.

– Уместо Арапима и другим странцима држава би требало да се да у закуп српским сељацима и од тога би се зарадило три милијарде евра – наводи за “Блиц” пољопривредни стручњак Бранислав Гула

 

Извор: Блиц / Глобал Медиа Планет ИНФО