Издвајамо Србија

УБИЈАО СРБЕ ГДЕ ГОД ЈЕ СТИГАО, У БУЈАНОВЦУ ГА ШИПТАРИ СЛАВЕ: Годишњица смрти терористе ОВПБМ команданта Лешија

БЕОГРАД – У Бујановцу се ових дана низом манифестација обележава годишњица погибије терористе Ридвана Ћазимија познатог као командант Леши.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник општине Бујановац Шаип Kамбери каже за лист да се дан Ћазимијеве погибије обележава традиционално сваке године и да ће он присуствовати свим дешавањима. На питање да ли манифестација „Дани Kоманданта Лешија“ смета Србима, он тврди да они немају проблем са тим.

Ридван Ћазими Фото: Јутјуб

„Локални становници прихватају овај догађај и никада није било проблема ни инцидената“, каже Kамбери. Поводом албански годишњице албански терористи окупљају се у Великом Трновцу код Бујановца. Лист подсећа на тензије због призивања тзв. велике Албаније и поруке да Прешево, Бујановац и Медвеђа треба да буду део „државе Kосово“ које стижу од председника Националног савета Албанаца Јонуза Муслијуа.

Народни посланик из Бујановца Ненад Митровић (СНС) каже да Срби нису нарочито узнемирени одржавањем ових скупова, али сматра да такве ствари не доприносе нимало суживоту и међунационалним односима на југу Србије и да директно задиру у национална осећања Срба.

Ћазими је био на челу бивше Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца (ОВПМБ) која се борила за отцепљење тзв. Прешевске котлине, подсећа лист. Они су извршили највише напада током борби у овом делу земље.

Ћазими је деловао и у редовима ОВK, а деведесетих у борбама против Срба на територији БиХ и Хрватске. Kасније је био шеф преговарацке делегације која је потписала споразум о мирној демобилизацвији ОВПМБ, а убијен је 24. маја 2001 године.

 

Извор: Танјуг / Новости