Издвајамо Регион

НЕВИЂЕНА ПАНИКА МЕЂУ АМЕРИКАНЦИМА: Руси граде војну базу у СРПСКОЈ, ЦИА тврди да је Додик склопио тајни дил са Москвом

Агенти ЦИА тврде да се Русија припрема да, у договору са Милорадом Додиком, направи базу у Маховљанима код Бањалуке. Са те позиције Москва би ракетама могла да контролише читаву Европу, тврде Американци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амерички обавештајци тврде да Русија планира да направи велику војну базу у Маховљанима недалеко од Бањалуке, престонице Републике Српске!

Агенти ЦИА упозорили су челнике НАТО да постоје озбиљне информације према којима је председник РС Милорад Додик са руским лидером Путином већ склопио тајни договор о војној бази у којој би били распоређени и најмодернији ракетни системи руских оружаних снага!

Противтежа Бондстилу

Овакав војни комплекс би, према наводном плану Москве и Бањалуке, представљао директну противтежу америчкој бази Бондстил на Kосову. То би, такође, Русији омогућило контролу читавог европског континента из једне тачке.

„Америчка база на Kосову, која је једна од највећих њихових база изван граница САД, на мети је Русије.

Владимир Путин по сваку цену жели да се војно устоличи готово у срцу Европе. Руска база могла би да буде у Маховљанима, код Бањалуке. Са те позиције Москва ракетама може да контролише готово читаву Европу, а посебно Јадранско море. Русија на овај начин жели да компензује улазак Црне Горе у НАТО“, наводи се у извештају обавештајаца ЦИА, који су пренели сарајевски интернет портали.

И док се нико у Москви и Бањалуци није оглашавао овим поводом, стручна јавност сматра да не треба унапред отписивати могућност изградње руске војне базе усред Републике Српске.

Тако Орхан Драгаш из Међународног института за безбедност каже да је такмичење две највеће светске силе, Русије и САД, сасвим очекивано.

– Русија све више постаје светска сила у војном смислу и стаје раме уз раме са САД. Балкан је веома интересантно подручје за „показивање мишића“ јер се налази на раскрсници Истока и Запада. Разумљиво, НАТО неће нимало благонаклоно гледати на идеју о руској војној бази у РС… – објашњава Драгаш.

Ово је „патка“ из Сарајева

На другој страни, стручњак за безбедност Џевад Галијашевић сматра да би Русија била добродошла у РС како због успостављања равнотеже тако и због заштите становништва.

– НАТО у БиХ има више база, три специјалне јединице, две хиљаде обавештајаца, као и седам стотина војника у оквиру ЕУФОР. Ипак, сматрам да прича о војној бази није баш реална и да сарајевски медији, политизовани и исламизирани, лажу као пси, са циљем да унесу пометњу, нереде и заплаше Запад руским присуством у РС – закључује Галијашевић.

Додик: Нећемо конфликт, али РС брани своја права

Лидер РС Милорад Додик изјавио је јуче да та земља не жели конфликт, али да ће увек бранити своја права и слободу.

– Република Српска је усмерена ка стабилности региона и европским интеграцијама, интеграција у НАТО ће бити могућа само уколико то народ прихвати – рекао је Додик на обележавању годишњице формирања Војске РС, уз коментар да су Срби страдали увек када нису имали војску, па је зато „у основи формирања Војске РС била идеја да се спречи страдање народа“.

 

Извор: Informer.rs