Издвајамо Србија

ВЛАДИКА БИ ДА СРУШИ ДОДИКА: Григорије скида мантију и оснива политичку странку!

Владика Григорије више и не крије да има велике политичке амбиције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Владика Григорије више и не крије да има велике политичке амбиције, а како „Ало!” сазнаје, великодостојник СПЦ планира да наредне године на општим изборима у БиХ отворено подржи политичку опцију која ће покушати да са власти сруши актуелног председника Републике Српске Милорада Додика, а спреман је да оде и корак даље.

– У овом тренутку владика Григорије размишља о опцијама да подржи једну политичку странку, али чак и да формира своју странку са циљем да догодине преузме власт у Републици Српској. У томе има и подршку Амбасаде САД у БиХ и са амбасадорком Морин Кормак се састајао у више наврата, тако да новац за покретање новог покрета не би требало да представља проблем. Он би заузврат постао битан фактор у БиХ, али би због блиских односа са Вуком Јеремићем тај утицај покушао да прошири и на Србију. Он би на тај начин практично постао „председник из сенке” у Републици Српској и веома битан фактор у региону. Да ли ће то урадити преко некога и пружити му подршку или ће се ипак одлучити да „буде део неког новог покрета”, сазнаћемо веома брзо – открива извор „Ало!”.

Осим Додика, Григорије је отворено изјавио да не воли ни власт у Србији с Александром Вучићем на челу, па се може закључити да би његово политичко ангажовање значило и погоршање односа између Србије и Републике Српске.

Аналитичар Бранко Радун каже за „Ало!” да је очигледно да владика Григорије има велике политичке амбиције.

– Он очигледно има политичке амбиције и његови ставови се очигледно разликују од Додикових. Он жели да дође у позицију у којој може да одлучује од односима унутар БиХ, односно да буде арбитар између РС и Федерације, не само на верском плану, него и на политичком. Веома је могуће да ће подржати опцију против Додика, а да ли ће потпуно ући у политичке воде и изаћи из Цркве, то не бих могао да кажем. Када су током прошле године од верских вођа у БиХ одапињане отровне стрелице да „Влах не може бити на челу Сребренице” и да је РС геноцидна творевина, није реаговао и без проблема је седео с људима који су то тврдили. То можда и показује у ком смеру ће ићи његово полтичко деловање – каже Радун.

О томе да се у последње време владика Григорије уплиће не само у политички живот РС, него и Србије, Радун каже:

– Подржавао је Вука Јеремића и практично му водио кампању за гласове Херцеговаца за изборе у Србији. Жели да буде политички фактор не само унутар БиХ, него и када су у питању односи између Бањалуке и Београда. Он ипак пре свега жели да постане патријарх и то је очигледно, али сада је почео да се окреће политици, мислећи да ће му се то исплатити – наводи Радун.

 

Извор: Ало.рс