Издвајамо Србија

Вучић се хвали буџетским суфицитом а узима енормне кредите за подршку буџету?!

БЕОГРАД – Скупштински Одбор за финансије данас је, уочи почетка нове седнице парламента, прихватио Предлог закона о потврђивању споразума о 172,6 милиона евра зајма од Међународне банке за обнову и развој за подршку буџету Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одбор је прихватио и Предлог закона о потврђивању Финансијског уговора о 26 милиона евра зајма од Европске инвестиционе банке за унапређење објеката правосудних органа, са фиксном каматном стопом од један одсто.
Та средства биће искоришћена за обнову Палате правде, која је већ почела, и за објекат за Тужилаштво за организовани криминал.

В.д. директора Управе за јавни дуг Бранко Дрчелић рекао је на седници одбора да су ти зајмови узети под повољним условима, те да неће утицати на повећање јавног дуга.

Зајам од 172,6 милиона евра од Међународне банке за обнову и развој намењена су за развојне политике у области јавних расхода и јавних предузећа, а Дрчелић каже да ће средства бити повучена у једној транши и отплаћена у једној транши.

Тај зајам, са каматном стопом од 0,7 одсто и периодом отплате од 20 година, каже Дрчелић, бити пре свега искоришћен за враћање обавеза на основу јавног дуга.

Чланови одбора из опозиционих ДС, ДСС и СРС питали су зашто се узимају нови зајмови с обзиром да се бележи суфицит у буџету, а Дрчалић истиче да Влада Србије има програм фискалне консолидације и мере штедње које треба да доведу и до смањења јавног дуга.

Како је навео, јавни дуг од почетка године смањен је за 700 милиона евра и износи 24,1 милијарду евра, што је 68 одсто БДП, а план је да буде смањен на 60 одсто у 2019. и 2020.

Наводећи да је реч о повољним зајмовима, члан одбора из СНС Верољуб Арсић истакао је да ова Влада Србије враћа нечије туђе дугове, те да нема речи о томе да се јавни дуг у 2017. увећава.

Уочи почетка нове седнице, Одбор за уставна питања и законодавство је оценио да су предложени закони о потрђивању та два споразума о зајму у складу са Уставом Србије.

Тај одбор је оценио и да су измене Закона о судијама, о којима ће парламент такође расправљати на новој седници, у складу са Уставом.

 

Извор: Танјуг