Издвајамо Србија

ВУЧИЋ: Србија никад неће ући у НАТО, јер се 75% грађана противи чланству, таква одлука би нас разорила!

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић изјавио је током предавања студентима на Факултету безбедности да ће Србија остати војно неутрална земља упркос притисцима којима је као мала земља свакодневно изложена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је током предавања у препуном амфитеатру Факултета безбедности у Београду рекао да Србија мора водити бригу о свим безбедносним изазовима са којима се сусреће у 21. веку.

– Уколико би Србија приступила НАТО, као што неки желе, решила би један део својих проблема, али би то учинила уз противљење 75 одсто својих грађана! Ако уђете у НАТО противно вољи становништва то је непоправљива одлука која дугорочно разара национално ткиво… – рекао је Вучић.

Премијер је нагласио да ће Србија наставити путем војне неутралности

– Политика Србије је да не припада ниједном блоку, иако је за нас то тешко јер смо ми мала земља изложена сталним притисцима. Наш циљ је да сачувамо војну неутралност и да идемо ка ЕУ, али уз очување односа и сарадње са Русијом, САД и Републиком Kином – истакао је премијер.

Вучић је говорио о три нивоа безбедносних изазова са којима се данас свет и Србија суочавају. Уз оцену да 21. век није век није век без тензија и сукоба, Вучић је рекао да је први ниво глобални, односно глобална политичка ситуација и промене које доноси 21. век.

Вучић: Једна ствар на уму, бити за своју земљу и сачувати је

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вуцицћ поручио је данас да је најбитнија ствар бити на страни своје државе и како је сачувати.

Вучић је студентима и слушаоцима предавања на факултету поручио:

– Треба да имате само једну ствар на уму – како заштитити и сачувати државу и увек бити на страни своје државе, а не било које друге. Само тако можемо сачувати сигурност и будућност за своју децу.

Друга кључна тема је оно што је важно за све нас, од чега бар делимично зависи и глобални поредак, али пресудно стабилност наше земље и будућност, а трећи се ниво односи на институционално јачање земље.

Обраћајући се студентима, он је указао на значај онога што они уче, приметивши да су грешке у теорији могуће, али да их у пракси, кад је реч о безбедности, не сме бити.

Свима је јасно ко је шеф у Европи

Премијер Србије Александар Вучић каже да се на глобалном плану осим САД-а, Kине и Русије као велика сила намеће и Европа без Велике Британије, да ће се убудуће инсистирати да се не зна ко је шеф ЕУ, али да је свима јасно ко је то.

Он је на предавању на Факултету безбедности студентима рекао да 21 век није век без сукоба и да имамо велики број нерешених проблема и питања, али да се на глобалном плану прилике разликују од оних пре 30 година, када смо имали једну доминантну војни, политичку и економску силу.

– Данас је САД и даље најснажнија сила, али са значајним приближавањем неких других земаља. Драматично се по економској, војној и политичкој снази приближава KИна, војној и политичкој снази РУсија. Имате по први пут да се покушава Европа да наметне као глобална сила без Велике Британије нагласио је Вучић.

Он је појаснио да је данас задатак немачких и осталих дипломата да Европу постављају као економску и политичку глобалну силу, али доћеће тренутак да се развије Јункерова идеја о стварању европске војске.

– Европа са Немачком на челу рачуна да никада није оружје и оруђе имало пресудан значај, већ морални аспект на којем Немачка и Европа инсистирају – нагласио је он.

Осим ове четири земље ту су, како је рекао, и јаке појединачне земље као што је Јапан, Индија, Велика Британија који су блиски САД.

– Чини се да у Африци предстоји жестока битка у којој три од четири силе воде битку на доминацију, Kина, Европа и Америка – нагласио је он.

После изласка Велике Британије из ЕУ, Европа се, како каже, још јасније намеће као светска сила, да се инсистира на томе да се не зна ко је шеф Европе, иако је свима јасно ко је шеф.

И док је пре тридесет година; како је напоменуо, постојала само једна војно и глобално доминанта сила, а то су биле САД, данас се већ драматично приближила Kина, сасвим се подигла Руска федерација, а као четврта се намеће и то по први пут, издвојена као део западног блока, Европа без Велике Британије.

 

 

Извор: Информер