Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ТВРДИ: Мигови стижу за два месеца а наши војници ће изгледати као Рамбо!

– Стижу нам авиони у наредних 60 дана, могу да потврдим да ће МИГ-ови стићи у Србију – навео је Вучић

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О резултатима Владе Србије у протекле три године вечерас ће говорити Александар Вучић, председник Владе и новоизабрани председник Србије.

О томе шта није урадио, а требало је да уради, ко ће бити нови премијер, о повећању плата у овим и наредним годинама, шта ће Србија после избора Харадинаја за премијера Косова.

– Немам право на велике емоције. Тешко вам је и кад куче не видите месец дана. Можда буде мање повишеног тона. Али, Влада је постигла значајне резултате и била је дисциплинована. Донео сам пет кеса и нешто од тога ћу и показати. Колико је новца уложено у борбу против мене као председничког кандидата, о свему ћу једном, са временске дистанце, у емисији Миломира Марића – рекао је Вучић говорећи о раду Владе Србије.

Долазе нова времена, ја сам их назвао златним добом, рекао је Вучић. Кад смо кренули у мере фискалне консолидације, кукање сам слушао сваког дана. Била је плата када сам постао премијер 354 евра, а ове године ћемо драстично повећање имати.

– Следеће године ћемо се приближити плати од 500 евра. Чиме смо ми то успели? Дисциплином, одговорношћу, поверењем народа. Ја не дам паре, јер морамо да се понашамо одговорније. Не само на дневном нивоу да купујемо подршку народа – навео је Вучић. – До краја године очекујемо нижу стопу незапослености, то је озбиљан резултат. Иде стабилно надоле – рекао је Вучић о незапослености.

– Захваљујем се Љубисаву Орбовићу, показао је шта значи одговорност према држави. Увек је водио рачуна о држави. Са таквима држава може да иде напред.

– Шта брига неког сељака шта је то јавни дуг? Данашњи бруто производ је 6 милијарди већи него што је био 2009. године. Први пут је Србији повећан кредитни рејтинг. Највећи раст је кад имате извоз и инвестиције. Постоји и домаћа потрошња, то су три стуба на којима почива раст. Има још болних мера. Некима се неће допасти Закон о платама. Они који раде исти посао у Нишу, Новом Саду и другде као они у Београду, морају да буду исто плаћени.

Клечим на коленима пред кинеским пријатељима да нам помогну, објаснио је Вучић.

– Они данас зарађују, редовно исплаћују плате, никаквих проблема немају – рекао је Вучић о железари у Смедереву.

– Лично сам учествовао у отварању 55 фабрика, још ко зна колико ће бити отворено. У Нишу, Крушевцу… “Континентал” је круна рада. Тиме улазимо у вишу инвестициону лигу. Инжењери наши ће имати око 1.500 евра плату. Пре 3 године су ми људи из “Континентала” рекли “ви нисте земља за нас”. Данас ми јесмо земља за њих.

Према Вучићевим речима, 100 посто нам је увећан број кинеских туриста. Сад преговарам са Орбаном, да направимо “цитy бреак”, да могу на 72 сата да уђу у Мађарску.

Питање и коментаре Вучићу, који су емитовани у емисији, упутио је и лидер радикала Војислав Шешељ.

– Зашто се не оканете уласка у ЕУ? Тамо нема никакве перспективе. Докле ћете седети на две столице? Бити добар и са Русијом и ЕУ и НАТО пактом? Нама је неподношљива и сама помисао да се учланимо у ту организацију. Морамо што пре у Организацију за колективну безбедност коју предводи Русија. Када ћете решити питање јавног информисања? Када ћете надокнадити све пензије и плате које сте смањили пре две године? Неподношљиво је да минималне плате и пензије остану на садашњем нивоу.

– Господин Шешељ врло добро зна да се не плашим ни њега ни било кога другог. Он зна како би се тај дуел завршио. Поштујем га. Никада није желео да се изазива насиље у нашој земљи. На питање о две столице одговорићу му да то нису две столице, ја бирам само једну, ону у средини, српску столицу. Сви у региону су на европском путу. Руси ће све више да улазе са различитим инвестицијама. Ми немамо жеље ни аспирације да уђемо у НАТО. Хоћемо да будемо војно неутрални. Зато смо много улагали у нашу безбедност. Стижу нам авиони у наредних 60 дана, могу да потврдим да ће МИГ-ови стићи у Србију. Хоћемо да имамо своје чисто небо и тако се и понашамо – рекао је Вучић.

Вучић је такође изјавио и да ће када званично ступи на дужност председника Србије извршити смотру војске и да ће наши војници изгледати као Силвестер Сталоне у филму “Рамбо”!

– Што сам ја вечерас на Пинку? Једино ме Пинк позвао, нико други није. Нико ме није позвао да гостујем, да нешто кажем – пожалио се Вучић. – Али, да се вратим на одговоре Шешељу, он не прати вести редовно. Минимална примања смо увећали на 130 динара. А хоћемо да подигнемо на 140 динара, ове године. Морамо да видимо да ли приватни сектор то може да поднесе.

Вучић је навео и да нема никакав лични анимозитет према Шешељу јер “када су тражили изручење у Хаг, нисмо хтели да га испоручимо, да се више не понижавамо, он је још увек ту”.

Вучић је о Клиничком центру у Нишу рекао да “изгледа као хотел с пет звездица. Тамо на дугме мрдају ролетне, то ће моћи пацијенти у Нишу”. Здравство је највише напредовало у претходне 3,4 године. Пре 4 године нисмо били ни на једној листи. Две године заредом поправљамо рејтинг. Кажу одлазе лекари и сестре, па одлазе, ко да им да плату од 5.000 евра колика је плата у иностранству? – запитао се Вучић.

Према речима Чедомира Јовановића, председника ЛДП-а, Вучић треба да покаже да ли је спреман да буде председник свих грађана. Јовановића је интересовало и питање национализма. То, каже Јовановић, није политика само власти.

– Вучић носи хипотеку из деведесетих година. Ми смо земља која лута између Брисела и Москве. Тражимо разумевање у Сарајеву док истовремено пружамо подршку Додику. Европска будућност земље не сме бити под знаком питања. Морамо да имамо председника који је спреман да пресече Гордијев чвор, ту пре свега мислим на Косово. Интересује ме да ли ће Вучић имати снагу за тако нешто. Да ли је спреман да као председник буде другачији него што је премијер?

Како је навео Вучић, нама Србима никад ништа није добро. Сарајево и Додик – ми подржавамо интегритет БиХ, волимо Републику Српску, шта је ту спорно?

 

Извор: Телеграф.рс