Издвајамо Србија

ЗАШТО СРБИЈА ЋУТИ НА ВАПАЈ СРБА? Kуће им спалили Хрвати, сад морају да плате рушевине!

Хрвати су током војно – полицијске операције “Олуја” пљачкали, минирали, палили и порушили српске куће.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Срби ће морати да плате комплетно рушење и уклањање својих оронулих и уништених кућа. Међутим, многи то одбијају да ураде о свом трошку.

„Нећу је сам срушити! Не пада ми на памет! Нека је склоне они који су ме отерали из ње“, додао је Радован K. из Госпића.

Змије, штакори и остали глодари сада су станари ових зидова. Kуће из каталога претвориле су се у ружну и непожељну слику.

„Они се понашају као да су куће оронуле саме од себе. То је урадила њихова војска и њихов народ! Ја јесам за то да се те куће сруше, јер је много стоке страдало због змија које се сакривају у њима, али нека то онда санира Хрватска, а не власници кућа“, испричао је Саво Штрбац, председник Документационо информационог центра „Веритас“.

Kако то да неко коме је кућа деведесетих спаљена уместо жртве постане дужник хрватској држави?

Трошкови рушења износе између 700 и 2.500 евра, зависно од површине и количине грађевинског материјала. Срби из Хрватске су шокирани овим сазнањем.

„Где год се окренем, ја видим рушевине. Призор је ружан, није свеједно живети поред таквих кућа. Треба то срушити што пре“, рекао нам је K.Н. избеглица из Госпића.

Око сто објеката је већ спремно за рушење, наводе из општине Госпић.

„Хрвати не могу пронаћи власнике тих кућа, па их сруше сами. Град жели да наплати од власника трошкове рушења, па шаље решење које никад не стигне на праву адресу јер су људи избегли на све стране света“.

„Држава након неког времена заплењује имовину због насталог дуга, а да власници о томе немају појма“, додао је Саво Штрбац.

Поставља се питање шта ће деца наследити, порушено имање или дугове?

Kакав је заправо осећај када сам мораш срушити куће у којој си се родио, одрастао и доживео најлепше дане своје младости?

Изгледа да Хрвате то пуно и не занима.

 

Извор: Курир