Издвајамо Регион

5.000 СПАВАЧА НА ГРАНИЦИ СА СРБИЈОМ САМО ЧЕКАЈУ ЗНАК ДА КРЕНУ У НАПАД: Џихадисти праве своју државу и на Балкану!

*На територији БиХ никла су 64 насеља, практично изолована од свега, где се живи „на начин како то ИСИС заповеда“*Иако постоје званични подаци да је у региону око 5.000 „спавача“, у тим насељима живи око 40.000 људи и многи су индиректно повезани са екстремистима*

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Број потенцијалних терориста на нашим просторима расте из дана у дан, а у овом тренутку они се крију иза десетак екстремистичких организација, од којих је седам на црној листи Савета Безбедности Уједињених нација

Ову информацију пренели су за “Новости” представници безбедносних служби које оперишу на територији БиХ, указујући на то да су, у међувремену, на територији ове земље никла 64 насеља, практично изолована од свега, где се живи “на начин како то ИСИС заповеда”. Према њиховим подацима, претње које ових дана упућују, треба схватити веома озбиљно.

– Иако постоје званични подаци да је у региону око 5.000 “спавача”, у тим насељима живи око 40.000 људи и многи су индиректно повезани са екстремистима. У БиХ имамо мноштво повратника са сиријског ратишта, шест затвореника из “Гвантанама”, који су у БиХ на “ресоцијализацији”. Подручје од Нишићке висоравни до Илиџе у Сарајеву посебно је опасно, ту столују они којима је ИСИС светиња – потврђују из безбедносних служби преко Дрине.

Према речима аналитичара Џевада Галијашевића, велики проблем представљају и фондације иза којих се крију фанатици, али и медији и портали који их подржавају. За њих, по његовим речима, “идеална је граница са Србијом и Црном Гором, где су покривени гранични прелази, али не и многа брда и газови”.

– Због тога је покривање комплетне границе БиХ са Црном Гором и Србијом од насушне потребе, како би се, у што већој мери, спречили Алахови борци да својим крвавим стазама – упозорава Галијашевић.

– Ретки су они који иду преко прелаза као што је учинио недавно ухапшени Енес Мешић. Њима је, и за прелаз преко границе потребна само лична карта. Мешић је иначе био на вези са Алмом Ђусинац, која је једна од поштарки ИСИС-а, а рођена је у Србији – рекао је он.

Не треба занемарити ни чињеницу да је пре неколико дана портпарол ИСИС-а, кроз специјални проглас, позвао на изазивање терористичких акција под изговором да “у част Рамазана треба да се приложе жртве”.

– Које су то жртве и у којим земљама, не треба бити мудар па установити. У БиХ имају сасвим јака легла, логистику и безе које користе у највећој могућој мери. Много је “спавача” који сваког тренутка могу свакојако зло да учине – сматра Галијашевић.

Стручњаци за безбедност сматрају да борба против исламиста мора да буде у дословном смислу непрестана, озбиљна, темељна и посвећена. Колико су у нашој земљи озбиљно схватили опасност од исламског екстремизма, сведочи и то да је пред Специјалним судом у Београду у току поступак против седам особа оптужених да су учествовале у оружаним акцијама Исламске државе Ирана и Леванта, као и да су организовале и финансирале одлазак грађана Србије и других земаља у кампове за обуку у Сирији, а затим и на многобројна ратишта.

Тужилаштво за организовани криминал терети Абида Подбићанина, Сеада Плојовића, Тефика Мујовића, Изудина Црноврашанина, Ферата Касумовића, Горана Павловића званог Абдулах и Рејхана Плојовића.

– Подбићанин и Мујовић су почетком 2013. успоставили везу са ИСИС-ом и фронтом Ал нусра, са циљем да насилним путем преузму власт у Сиријској Арапској Републици. То су урадили како би по освајању власти ту територију користиликао базу за терористичке нападе на Ирак, Блиски исток и Северну Африку, као и јужну и централну Европу, како би се створила будућа глобална исламска држава – калифат – наводи се у оптужници, где стоји да је притом мета била и Србија.

Како се наводи, они су у просторијама месџида Фуркан у Новом Пазару особама из Србије и иностранства, које су кренуле у Сирију да би учествовале у оружаним сукобима, организовали прихват “како би се одморили, припремили и добили неопходне информације”. Оптужени исламски фанатици су новац прикупљали у Србији, БиХ, Хрватској, Аустрији, Немачкој и Луксембургу. Иначе, против Подбићанина, Павловића и Плојовића поступак се води у одсуству, пошто су у бекству.

Због одласка на ратиште Сирије и Ирака, Тужилаштво БиХ у међувремену оптужило је 23 држављанина БиХ, каже за “Новости” Борис Грубешић, портпарол те институције.

– Они су осуђени укупно на 50 година робије. Један од оптужених за то кривично дело првостепено је ослобођен, али ће Тужилаштво уложити жалбу Апелационом суду у Сарајеву и тражити осуђујући казну – каже Грубешић, наводећи да је “одређен број нових особа под истрагом”.

Иначе, најмање седморица веома опасних радикалних припадника ИСИС ускоро ће се из Сирије и Ирака вратити у Србију и Републику Српску и покушати да изведу крваве терористичке нападе!

Ово упозорење више западних обавештајних служби које је прослеђено владама у региону Западног Балкана објавио је јуче хрватски “Вечерњи лист”.

 

Извор: Телеграф.рс