Издвајамо Србија

АДВОКАТ ГОРАН ПЕТРОНИЈЕВИЋ ТВРДИ: Наша власт се плаши тужбе против НАТО, због уцене или нечег другог..

НАТО агресија (Фото: Јутјуб)

Група лекара и адвоката која намерава да тужи НАТО због бомбардовања Србије нема никакве шансе да добије процес, сагласни су саговорници листа Данас.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тих шанси нема без темељних истраживања на која се позивају.

Специјални тим, како се називају, намерава да докаже везу између пораста најтежих, првенствено канцерогених болести, и коришћења осиромашеног уранијума током бомбардовања.

Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, каже за Данас да о утицају осиромашеног уранијума на здравље одговор треба да дају експерти који се баве зрачењем, а не ад хок формиране групе.

“То изискује једно веома опсежно истраживање и заузимање стручног става које нема везе са политиком. Што се тиче НАТО бомбардовања, тона и тона бомби које су бачене на Србију, то је највећа цивилизацијска брука оних који су то учинили без одлуке Савета безбедности УН. Да ли би било поштено да добијемо одштету? Било би. Али мислим да поступке треба покретати онда када се створе предуслови да тај одговор буде позитиван, а не само да као Калимеро говоримо – Неправда”, истиче Ђукић Дејановићева.

Сличног мишљења је и адвокат Горан Петронијевић, који сматра да би иза опсежног истраживања о утицају осиромашеног уранијума, али и других бомби које су падале на Србију током бомбардовања, требало да стане држава и њене институције.

“Сигурно је да је употребљена велика количина осиромашеног уранијума, да он има одређена штетна дејства, многи стручњаци говоре да су и погубна. Нека узрочно последична веза између одређених обољења и осиромашеног уранијума постоји, али каква и у којој мери, одговор мора да да наука. Држава је крива што експерти нису још увек дали одговор на то питање, јер озбиљно, опсежно истраживање, кошта. А њега би морала да финансира држава”, изричит је Петронијевић. Посебно питање је, додаје, зашто то она до сада није учинила.

“Због чега се институције стиде? Чега се плаше? Да ли су под притиском или су поклекле услед неких других околности, то не знам. Могуће да је због планова о будућим евроинтеграцијама, па не би требало говорити о томе јер народ додатно подбуњује против НАТО-а”, истиче Петронијевић.

Као адвокат, наш саговорник додаје да би у процес против НАТО било сигурније ући са готовим истраживањем, него га радити у ходу док траје процес.

 

Извор: Данас