Издвајамо Србија

АМЕРИЧКИ ЗВАНИЧНИК ХОЈТ ЈИ: Вучић нам помаже да урушимо Републику Српску!

Високи званичник Стејт департмента САД Брајан Хојт Ји рекао је у Сенату да је председник Србије Александар Вучић, док је био премијер, „приватно и јавно“ тражио од председника Републике Српске Милорада Додика да не одржи „спорни референдум“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заменик помоћника државног секретара јуче је на саслушању у сенатском одбору за Европу и регионалну безбедносну сарадњу рекао да је Русија највише охрабривала Додика да се одржи спорни референдум о Дану државности РС који је забранио Уставни суд БиХ, док је Вучић покушао да спречи референдум јер дестабилизација БиХ није у интересу Србије.

„Премијер, сада председник Вучић интервенисао је приватно и јавно код председника РС и рекао да није у интересу Србије, да Србија не жели да се илегални референдум у РС одржи. То је илегалан референдум зато што крши одлуку Уставног суда, али га је лидерство РС ипак одржало“, рекао је Ји.

Он је додао да су САД у том случају имале „подршку премијера Вучића који је то покушао да одврати“.

Ји је рекао да је забринут због руског центра у Нишу јер би могао постати „шпијунски центар“ или нешто слично ако би добио специјални дипломатски статус, додајући да су САД пренеле властима у Београду да је важно да Србија има пуну контролу над својом територијом.

„Јесам забринут због такозваног хуманитарног центра, али не због онога што је тај центар сада, већ шта он може бити ако, како Русија тражи од Србије, добије специјални дипломатски статус“, рекао је Ји.

Он је рекао да САД верују да Русија нема добре намере на Балкану у остваривању циљева земаља у региону да се приближе ЕУ.

„Верујемо да Русија покушава да спречи напредак на том путу“, рекао је Ји

„Русија покушава да спречи земље да се интегришу даље са Западом, у НАТО и ЕУ“, рекао је Ји у разговору са сенаторима.

Он је рекао да Србија треба да одигра конструктивну улогу у региону, поправи билатералне односе, реши разлике, као и да нормализује однос с Косовом.

„Кључно је да Србија буде чврсто на путу ка чланству ЕУ, ближе се интегрише за Западом, да гледа унапред а не уназад. Србија је увек имала добре односе с Русијом, али то не треба да је спречи да иде у смеру у којем је већ по трговини и инвестицијама“, рекао је Ји.

Ји је рекао да не зна да ли Русија жели да се РС одвоји од БиХ, јер би то било насилно и дестабилишуће, али да је у „руском интересу да земље стагнирају“.

Он је рекао да лидери у БиХ могу да спроведу реформе за приближавање ЕУ, али да многи то не желе јер би тиме изгубили политички и финансијски утицај.

 

Извор: Танјуг