Издвајамо Србија

АНА БРНАБИЋ ПРОГОВОРИЛА О СВОМ ПОРЕКЛУ: Мој деда је Хрват, ал ја сам Српкиња, Србија је моја домовина

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Анин деда по оцу је Хрват са Kрка, а бака Српкиња из Горобиља код Пожеге. Бака и деда са мајчине стране су из Бабушнице. Зато Ана воли да се нашали да је четвртина њених корена везана за Хрватску.

Kада је председник Александар Вучић саопштио да је Ана Брнабић кандидат за премијера, славило се чак и на – Kрку. Хрватски медији јављали су се из села Стара Башка на том острву, чији су мештани били поносни што ће „њихова Аница“ заузети тако важну позицију у Београду. „Недељник“ је истражио везе Ане Брнабић и Хрватске.

Деда Ане Брнабић по оцу звао се Антон и рођен је у Старој Башки на Kрку. Деда се као врло млад придружио партизанима и после Другог светског рата остао је као војно лице, потпуковник, у Југословенској народној армији (ЈНА). Њену баку упознаје у ужичкој Пожеги. Они као породица никада нису живели у Хрватској.

Анин отац се звао Зоран и рођен је 1950. године у Ужицу. Гимназију је завршио у Ваљеву, а студије у Београду, где је наставио да живи и ради. И они су као породица увек живели у Београду, а на Kрк су ишли током летњих распуста, осим током деведесетих година прошлог века.

Отац будуће премијерке се никада није изјашњавао о националности. Његов отац је, дакле, био Хрват, а мајка Српкиња из Горобиља код Пожеге где и данас живи део Анине породице за који је јако везана.

Анина мајка је Српкиња. И бака и деда са мајчине стране су из Бабушнице. Тако да, све у свему, Ана воли да се нашали да је четвртина њених корена везана за Хрватску.

Ана се иначе изјашњава као Српкиња, и увек истиче да је Србија њена домовина и да је велики патриота, због чега се и вратила у земљу након шест година боравка у иностранству. Без обзира на све политичке оптерећености из прошлости, Ана је увек наглашавала да воли Kрк, а посебно Стару Башку где је провела неке од најлепших тренутака у детињству, и где има много пријатеља.

– Србија је моја домовина, у Београду сам рођена. Мој деда по оцу је са Kрка и ја Kрк волим, а нарочито то село и људе одакле ми је деда. Тамо имам много пријатеља – неке од мог рођења, а неки су пријатељи моје породице већ генерацијама. Моји корени везани су за Србију. Бака по оцу је из Горобиља код Пожеге где и данас живи део моје породице за који сам јако везана. И бака и деда са мајчине стране су из Бабушнице. Највећи део живота провела сам у Србији коју јако волим и у коју сам се вратила после студија у Енглеској, јер сам одувек желела да свој живот и каријеру овде градим – каже Ана Брнабић.

Њен деда је продао стару породичну кућу на Kрку и изградио нову 1980. године. Та кућа је сада у власништву Ане Брнабић. Тамо је са братом Игором проводила летње распусте, летовала је сваке године, осим деведесетих година.

 

Извор: Недељник

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јун 2017.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930