Издвајамо Србија

АНА БРНАБИЋ: Зовите ме како хоћете, нека сам и фикус, удрите машти на вољи, али…

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Мандатарка Ана Брнабић је за говорницом у Скупштини изразила задовољство због тога што Србија има две светске првакиње у теквонду и обавестила посланике о златној медаљи коју је данас освојила и Милица Мандић. Додала је да је занимљиво то што је она „дама и фикус“, али да је од критика које се на њен рачун у Скупштини чују ово много важније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Рекла сам да нећу да одговарам на увреде, само ударите машти на вољу и само напред, али много важније је да ми сада имамо две првакиње света у теквондоу. Ето, то сам хтела да вама кажем – рекла је Брнабићева видно задовољна и са осмехом на лицу.

Вања Станковић је пре три дана освојила златну медаљу за Србију у теквонду, а данас Милица Мандић.

Почело гласање

Посланици Скупштине Србије изгласали су вечерас, са 157 галсова за нову Владу Србије, на челу са Аном Брнабић. Против је било 55 посланика, док је 38 било одсутно.

Брнабић: Гнусна је лаж да је полиција тукла малинаре

Мандатарка Брнабић тражила је извињење посланика ДС Радосава Радојичића јер је, како је навела, казао гнусну лаж да је неко тукао малинаре у Пожеги.

– Скандал је да изговарате такве ствари, то је гнусна лаж. Оптужили сте целу полицију да је тукла малинаре, а за последње три године МУП није имао ни један инцидент са грађанима. Тражим извињење – рекла је Брнабић.

Она је рекла да се она извињава грађанима Смедеревске Паланке што „ништа за њих нисмо могли да урадимо, да их извучемо из каљуге у којој их је оставио Милојичић“.

Ко иде у Сребреницу? Одлучићемо!

Влада ће тек одлучивати о томе ко ће у име Србије ове године ићи у Сребреницу, рекла је данас мандатарка Ана Брнабић у парламенту где се други дан води расправа о избору нове владе.

Она је, одговарајући на питање председника ЛСВ Ненада Чанка ко ће ове године ићи на комеморативни скуп у Поточарима, подсетила да је Влада Србије дала пет милиона евра за разне пројекте у Сребреници.

– Ко ће ићи ове године у Сребреницу ће бити нешто што ћемо одлучити – рекла је Брнабић.

Брнабић: Једино још нисмо чули да рептили владају светом…

Председница Скупштине Србије изрекла је опомену посланику Срђану Ногу због непримереног понашања, а мандатарка Ана Брнабић је коментаришући излагање посланика Двери приметила да „једино још није чула да рептили владају светом и да надарени могу да их виде“.

– То је једина теорија завере коју ми нисмо чули у ова два минута – рекла је Брнабић после обраћања Срђана Нога.

Посланик Двери је, наиме, током расправе о избору нове владе у парламенту говорио о „намештеним“ тендерима, афери „Континетал винд“, несређеним бирачким списковима… а затим навео да је Брнабић као министарка за државну управу „на незаконит начин закључила јединствен бирачки списак јер су штампани изводи за бирачка места били скенирани без својеручног потписа и отиска печата“, те упитао: „Зашто селите директора за е-пословање у своју надлежност, да ли можда због посла УСАИД са правосуђем вредног 15 милиона евра?“.

„Не чујете се јер сте високи“

Говорио је и о афери „Континентал винд“, рекавши да је Брнабићева у ствари мандатарка да не би била сведок у том случају.

Ного је у једном тренутку као покушај цензуре окарактерисао то што му је микрофон „занемео“, а председница Скупштине Србије Маја Гојковић приметила је да се можда није чуо зато што је висок. Ного је оптужио и РТС да је прекинуо пренос док је он говорио, иако се он све време видео у преносу.

Осим посланика Двери, опомену је „зарадио“ и демократа Радослав Милојичић због добацивања с места.

Посланик покрета Доста је било Душан Павловић рекао је током расправе да је у периоду док је мандатарка Ана Брнабић била министарка за државну управу и локалну самоуправу, њен ресор био задужен за бирачки списак а да он „и данас има скоро милион имена више него што је пунолетних грађана Србије“.

– Како је то могуће, ко су сви ти људи, шта сте урадили за претходних годину дана да бисте решили то питање – питао је.

Наводећи да је дуг локалних самоуправа, општина, градова и комуналних предузећа преко милијарду евра, он је Брнабићеву питао и шта је урадила у претходних годину дана а што би је препоручило да сада буде премијерка.

Брнабић: Војводини припало јако пуно простора и новца

Брнабић је одбацила оцену председника ЛСВ Ненада Чанка да у свом експозеу није поменула Војводину, наводећи да је веома много простора и новца припало Војводини.

Брнабићева је у парламенту рекла да је у самом програму владе и у њеном експозеу више пута поменута Војводина, а доказ за то су, како је рекла, важни капитални пројекти о којима је говорила и писала.

– Један од њих је Клинички центар Војводине у који се улаже 32, 6 милиона евра, а 11 од 14 капиталних система за наводњавање је у Војводини, док су само три у централној Србији – рекла је Брнабићева.

Говорећи о инфраструктурним пројектима у Војводини, поменула је и Жежељев мост, Фрушкогорски коридор, Научно-технолошки парк у Новом Саду…

Председник ЛСВ Ненад Чанак јуче је у расправи након експозеа мандатарке рекао да ће бити штетно по Србију уколико се настави са централизацијом.

– Ако мислите да спречите пресељавање становништва у неколико центара и ако мислите да спречите одлив грађана у друге земље онда морате да обезбедите да остану тамо где су рођени – поручио је Чанак, који је најавио да неће гласати за нову владу због односа према Војводини.

Брнабић: У бирачком списку и милион људи у дијаспори

Информацију да код нас има милион гласача више него пунолетних грађана Србије окарактерисала је као невероватну.

– Ако имате пунолетне грађане Србије који живе у Србији, према цензусу, имате одређен број, онда имате вероватно неке људе који живе у иностранству, неку дијаспору, је л’тако? – упитала је Брнабић.

Како је рекла, ти људи нису учествовали у цензусу, али имају право гласа.

– Милион гласача више него пунолетних грађана Србије су људи који нису учествовали у цензусу, а знате између осталог да су у општинама Прешево и Бујановац људи бојкотовали цензус, на пример, али имају право гласа, тако да су то ти, рецимо неки од непостојећих. Даље, то су људи који живе у иностранству – рекла је Брнабић.

Ради се на враћању дугова на локалу

Говорећи о дуговању локалних самоуправа, она је навела да се на томе ради рационализацијом, стриктном контролом, преко риносистема Министарства финансија, али и увођењем нових радних места и инвестиција.

– Што се тиче страначког запошљавања, рекла сам да у рационализацији имамо 39.000 људи мање сада, од тога је 6.500 било у локалним самоуправама, до краја 2017. године додатних 2.500 људи у локалним самоуправама, с тим што ћемо дозволити запошљавање у оним локалним самоуправама које су доста испод минимума – навела је она.

Брнабић је приметила да они који критикују страначко запошљавање истовремено негодују што је она нестраначка личност.

Она је изнела и податак да је у првом кварталу 2017. године у односу на први кавртал 2014. године извоз из Сбије већи за 37,4 одсто, а инвестиције су веће за 10 одсто, те да је извоз у марту 2017. године достигао 1,5 милијарди евра.

Према њеним речима, политика давања субвенција Владе Србије је добро промишљена и паметна и додала да ће се са њом наставити.

– На одобрених 125,4 милиона евра, за пет година те компаније ће држави уплатити 512,8 милиона евра. На један уложени евро враћа се четири евра. То је анализа Светске банке – рекла је Брнабић.

Хасани: Подршка Ани Брнабић

Посланик ПДД Фатмир Хасани изјавио је данас да ће подржати Ану Брнабић као кандидата за председника нове владе и програм те владе.

Подсећајући да су подржали и претходну, владу Александра Вучића и њен програм, он је рекао да обе владе имају заједнички циљ, а то је економски развој, смањење незапослености, економску и политичку стабилност, сарадњу са суседним земљама, свим земљама Европе и осталих континената.

– Наша намера је да и ми као мањина дајемо наш мали допринос у целовитом програму владе, а и путу ка ЕУ – рекао је Хасани.

Како је истакао, подршка новој влади може да се оправда и тиме што су обе стране вољне да се побољша сарадња.

– И председник Александар Вучић је сагласан да радимо више на овом плану, да наши захтеви у већини буду решени – рекао је Хасани.

Радуловић пита мандатарку да ли је предложила и једног министра и на основу чега

Шеф посланичке групе Доста је било (ДЈБ) Саша Радуловић тражио је данас од мандатарке за састав владе Ане Бранабић да одговори на питање да ли је она предложила и једног министра и ако јесте на основу којих квалификација. Он је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије казао да се на основу биографија предложених кандидата за министре види да они немају неопходне квалификације за ресоре које треба да воде.

– Шта зна (Александар) Вулин о војсци, Зорана Михајловић о саобраћају… – питао је Радуловић.

Он је подсетио и да је председник Србије Александар Вучић када је давао мандат Ани Брнабић казао да ће она да се бави економским питањима, а потпредседник Владе Ивица Дачић политичким, те питао где је у Уставу Вучић нашао формулацију да могу постојати два председника Владе.

Петровић: Потребан договор демократске опозиције

Посланик странке Заједно за Србију Душан Петровић изјавио је да неће гласати за Владу Србије на челу са Аном Брнабић и позвао на договор демократску опозицију у Србији како би се изашло из ове „неодрживе ситуације“. „Ми имамо дубока политичка неслагања и против смо овакве владе“, рекао је Петровић новинарима у Скупштини Србије.

– У Србији, у 2017. године нема поштених избора, постоје огромне нерегуларности и проблем са централизованом политиком – рекао је он и додао да је потребан темељан и добар договор демократске опозиције да „што пре изађемо из ове неодрживе ситуације“.

СРС: Да ли ће Брнабић прихватити да Палма остане у власти?

Посланик СРС Миљан Дамјановић питао је данас мандатарку Ану Брнабић да ли ће прихватити да шеф посланичке групе ЈС Драган Марковић Палма и „његови људи“ остану у власти и, ако остану, како ће реаговати кад буду траžжили одређена места у министарствима, јавним предузећима и установама.

Дамјановић је подсетио да је ЈС до јуче подржавала владу, а да је Драган Марковић Палма у свом излагању рекао да је неће подржати, али да то, како каже, не значи да не подржава Александра Вучића.

Дамјановић је додао да радикали неће гласати за кабинет Брнабићеве, јер су незадовољни приоритетима њене владе и, посебно, због политике европских интеграција.

Кључни приоритети дигитализација, образовање и економски развој

У Скупштини Србије у току је расправа о избору нове Владе Србије, а посланици су на почетку рада постављали питања члановима владе.

Мандатарка Ана Брнабић представила је јуче свој експозе у коме је истакла да ће кључни приоритети нове владе бити дигитализација, образовање и економски развој.

Брнабић је рекла да би била поносна ако би се резултати досадашње владе поновили за њеног мандата, ако је парламент изабере за нову премијерку.

Брнабић, иначе, може да рачуна на подршку 129 посланика СНС, односно листе „Александар Вучић-Србија побеђује“ као и на гласове коалиционих партнера, што је најмање 156 посланика „за“.

Подршку влади је раније најавио и посланик Зелене странке Горан Чабради, јер ће се како је саопштио, формирати Министарство за заштиту животне средине.

Посланик ЈС Драган Марковић Палма једини је члан владајуће коалиције који је најавио да неће гласати за Брнабић.

Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић рекао је јуче да ће та партија свим срцем гласати за мандатарку Ану Брнабић и предложене министре и подвукао да је мандатарка у политички живот увела нови стил, да на државу не треба да се гледа страначким очима.

Социјалисти су, такође, најавили подршку уз оцену да се наставља континуитет претходне владе која је постигла одличне резултате у вези са европским интеграцијама, економским реформама и спољном политиком.

Опозиција је управо замерала континуитет, а поједини су изразили сумњу да ће Брнабић водити владу уз опаску да је „икебана, маска“, те да нема политичку моћ и искуство.

Првог дана у жустрој расправи, у којој је на критике опозиције често одговарала и мандатарка, изречене су и две опомене Бошку Обрадовићу због вређања.

Сутра истиче крајњи рок за формирање владе

 

Извор: Танјуг