Издвајамо Регион

ЧОВИЋУ СРБЕНДО! ЛИДЕР ХДЗ-а у БИХ ОБЈАСНИО УСТАШАМА ШТА ЈЕ ЊИХОВО: Посавина је СРПСКА, то је решена ствар! (ВИДЕО)

Члан Председништва БиХ и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић најавио реорганизацију државе и изјавио како ће Хрвати у тој БиХ живети на простору којег је „ослободио и одбранио ХВО“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Човићево признање да Хрвати морају да одустану од сна како ће поново од Срба преузет Посавину и још неке делове БиХ изазвало је праву лавину негодовања међу милитантним делом хрватског народа у Босни.

Човић је, тврде заговорници идеје да Хрвати преузму највећи део БиХ, јавно потврдио да га Хрвати са подручја у којима су мањина, попут Посавине и средње Босне, не интересују, те да не постоје за политику која их наводно представља.

Уколико желе бити једнако вредни, тврде они, по Човићевом би се рецепту требали преселити на подручја која је у рату контролисао ХВО и политика Херцег-Босне.

– Управо је овакву политику водило руководство Херцег-Босне од 1991. до -1995. године, када је Хрвате из Посавине и средње Босне преселила у херцеговину, обећала им куле и градове те изградила нова насеља и домове, а који данас живе у беди или одлазе ван из земље – наводе противници лидера ХДЗ БиХ.

Срби из Босанске крајине и Републике Српске Kрајине остали су, подсетимо, одсечени од Србије у мају 1992. година када су Хрвати и Бошњаци заузели Посавину.

Због недостатка кисеоника тада је у бањалучком породилишту умрло 12 беба, а рикосводство РСK и РС је одлучило да пробије коридиор живота.

Средином јуна 1992. године, генерал Момир Талић, командант 1.крајишког корпуса ВРС је издао потпуковнику Новици Симићу, тадашњем начелнику Штаба Прве оклопне бригаде и команданту Тактичке групе један, наређење да пробије коридор ка Србији преко Требаве до 28. јуна (Видовдана).

Kако је изгледала једна од најзначајнијих српских победа у рату деведесетих погледајте у видео запису:

 

Извор: ББН