Занимљивости Издвајамо

ЧУДЕСНИ ХРАМ КАИЛАСА: Изграђен је непознатом технологијом и неуништив је због невидљиве СИЛЕ (ВИДЕО)

Зашто је храм Каиласа у Елори толико посебан? Овај храм није саграђен додавањем камених блокова, већ је читава планина урезана како би се направио овај храм.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је једини пример на свету где је планина исечена од врха како би се направила грађевина. У свим другим случајевима, камен је сечен спреда. Такорећи, читав свет је користио технологију по имену „резање у монолиту“, док је за храм Каиласа коришћена супротна техника „резање из монолита“.

Зашто је ова техника тако специфична? За почетак, да би се направили стубови величине преко 30 метара, потребне су године посла уз прецизно резање великог камена. Међутим, стубови у храму Каиласа су изрезани тако што су делови планине одвојени од њега. Можете ли замислити колико је камења требало уклонити да би се направио један такав стуб?

Историчаре и археологе збуњује управо та количина камења која је уклоњена. Археолози тврде да је уклоњено преко 400.000 тона камења, за шта не би биле потребне године, већ векови рада. Историчари нису пронашли записе о том великом подвигу и сматрају да је храм изграђен за мање од 18 година.

Рецимо да су људи радили сваки дан 18 година по 12 сати без пауза. Игнорисаћемо кишовите дане, фестивале и ратове и замислити да су људи радили као роботи. Уколико је 400.000 тона камења уклоњено за 18 година, то значи да је 22.222 тоне камења уклањано сваке године. То значи да је 60 тона камења уклањано свакога дана, а 5 тона сваког сата. Мислим да се сви можемо сложити да је тако нешто и са најнапреднијом опремом коју поседујемо данас немогуће. Дакле, ако људи нису могли да саграде овај храм, да ли су то учинили дошљаци из свемира?

Хајде сад на тренутак да се са изградње пребацимо на уништавање. Муслимански краљ Аурангзеб је запослио хиљаду радника да у потпуности униште овај храм. Он је наредио 1682. године да се храм сравни са земљом. Према записима, хиљаду радника је уништавало 3 године, али нису направили већу штету. Успели су да изломе по коју статуу ту и тамо, али храм нису могли да униште у потпуности. Аурангзеб је убрзо одустао од овог немогућег задатка.

Важно је напоменути да је слично било и са Микериновом пирамидом у Египту. Други муслимански владар је желео да уништи све пирамиде, а почео је са Микериновом пирамидом. Након година покушавања, он је успео само да направи мање огреботине на пирамиди и на крају одустао. Да ли су све ове неуништиве грађевине широм света у ствари направили дошљаци из свемира? Да ли су управо зато неуништиве?

Заправо, археолози се слажу да је храм Каиласа креиран пре свих осталих храмова у комплексу пећина Елоре. Могуће је да је он изграђен дуго пре свих околних храмова, а да су се касније цивилизације угледале на њега. Да није тако, људи би временом усавршили методу изградње и новији храмови би били бољи и лепши.

За разлику од осталих храмова, једино Каиласа се види из ваздуха. Од 34 храма, Каиласа се посебно истиче и можете да прелетите изнад њега. Да ли је то случајност или је он заиста дизајниран тако да се може видети из ваздуха, као рецимо Наска линије у Перуу? Када погледате на Гоогле Еартх-у, храм Каиласа је у облику јасног знака X. Да ли је то сигнал остављен за друге цивилизације, тако да могу да уоче грађевину из ваздуха?

 

Извор: Wебтрибуне.рс