Издвајамо Свет

ЧУВАЈТЕ СЕ! Лопови у Грчкој имају нове методе којима ПЉАЧКАЈУ СРПСКЕ ТУРИСТЕ

Почеле су прве крађе у грчким летовалиштима, а протеклог викенда опљачкано је неколико аутомобила на плажи Кариди, на Ситонији, сведоче наши туристи. Лопови, уз помоћ малих уређаја, ометају даљинско закључавање брава на аутомобилу, а онда када се власник удаљи улазе у ауто и узимају вредне ствари.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово се најчешће догађа на паркинзима популарних плажа, великих супермаркета и тржних центара. Зато агенције упозоравају туристе да буду опрезни и да пре него што се удаље од возила, још једном провере да ли су врата заиста закључана.

– Јуче смо муж и ја били опљачкани на Кариди плажи, првог дана летовања у Никитију. Украли су нам 50 евра и ланчић мог мужа на којем је висила бурма – каже Наташа Б. која је међу првима имала непријатно искуство.

Жртве лопова су углавном наши држављани јер их у Грчкој највише има.

– Прошле године су била честа и класична обијања аутомобила, али сада су отишли корак даље. Уз помоћ специјалних справа ометају даљинско закључавање аутомобила и након што се људи удаље мислећи да су закључали ауто, они улазе и пљачкају све вредно на шта наиђу. Најчешће „ординирају“ око популарних плажа и на паркинзима – кажу у агенцији „Никана травел“, напомињући да још нема крађа по собама и апартманима, али очекују се с обзиром на то да је то уобичајена појава последњих неколико година.

Како напомињу у агенцији, не постоји начин да се туристи сто посто заштите, али свакако не треба држати вредне ствари у колима.

То је понекад тешко извести нарочито што наши људи воле да у повратку са летовања сврате у рецимо „Икеу“ чији паркинг очигледно није покривен видео надзором.

Упозорење ако сте у приземљу

Сви који су смештени на нижим спратовима у апартманима и хотелима треба током ноћи и дана обавезно да држе врата затворена.

– То зна да буде проблем када су високе температуре, али то је неопходна мера предострожности у апартманима на приземљу. Гости треба да бирају смештај који гостима на располагању нуди и сеф, али тога у 70% објеката нажалост нема – кажу у агенцији „Никана“.

Пријавити крађе

Све крађе треба да се пријаве полицији, а конкретан проблем на Ситонији је тај да имају само једну мини полицијску станицу, тако да им понекад треба и четири сата да би дошли до места крађе.

 

Извор: Блиц.рс