Издвајамо Србија

ДАЧИЋ ЗАХТЕВА ОД БРИСЕЛА: Европска унија да се изјасни, ДА ЛИ НАС ЖЕЛИ ИЛИ НЕ?!

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић сматра да је потребно преиспитати принцип према којем се напредак у Поглављу 35 поставља Србији као услов за отварање нових поглавља у процесу приступања ЕУ

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи на састанку шефова дипломатије у оквиру самита „Брдо – Бриони“, Дачић је приметио да је преговарачки процес Србија у односу на друге кандидате додатно оптерећен посредним увођењем треће стране у преговоре, а што се испољава тако да се наш напредак у преговорима о приступању ЕУ условљава напретком у дијалогу Београда са Приштином.

– Уз уважавање принципијелности става ЕУ, а у светлу дешавања којима смо сведоци последњих месеци, сматрамо да је потребно преиспитати приступ да се напредак у Поглављу 35 поставља као предуслов за отварање нових поглавља – за танго је потребно двоје и Србија, која здушно спроводи реформе, не сме бити талац нечије опструкције у једном веома осетљивом политичком процесу – поручио је Дачић.

Стога, додао је, високо бисмо ценили балансиранији однос ЕУ према том питању, који би, како је рекао, довео и до повећања поверења у ЕУ у Србији.

Он је захвалио домаћинима – министрима спољних послова Словеније и Хрватске Kарлу Ерјавецу и Давору Иви Стиеру на организацији скупа и теми „Подстрек за ефикаснији процес проширења ЕУ“.

– Тиме сте показали да вам је недвосмислено стало до европског напретка региона, као и да “Брдо-Бриони“ јесте форум на коме ћемо искрено разговарати о темама од кључног интереса за западни Балкан – а то су већ годинама – процес европске интеграције и јачање суштинске регионалне сарадње – рекао је Дачић који је у вршилац дужности премијера Србије.

Чланство у ЕУ за Србију остаје један од највиших спољнополитичких приоритета и ми чинимо све како би реформе које, у складу са ЕУ агендом, спроводимо дале што боље резултате, поручио је Дачић, али и навео да чињеница да смо, упркос свим напорима које већ годинама улажемо, до сада отворили само осам, а привремено затворили два поглавља, није охрабрујућа.

Kако је рекао ако се тај темпо задржи, требаће нам деценија само за отварање свих преговарачких поглавља.

– И, колико још да их затворимо. Или да све државе чланице ЕУ и Европски парламент ратификују Уговор о приступању. Наши грађани све више губе веру да ће приступни процес бити окончан, што је лоше и за нас и за ЕУ, која губи свој кредибилитет – упозорио је.

Kако је рекао, ако се поставља питање да ли постоји потреба за новим обавезама и додатним ангажовањем, његов одговор да „али на страни ЕУ, која мора јасно да каже жели ли нас“.

Он је додао да се морају уложити додатни напори како би се ојачали демократски процеси који воде трајној стабилности и безбедности у региону.

– Тиме се гарантује и стабилност и безбедност Европе и ЕУ то добро зна. Рећи ћу врло отворено, ми у Србији смо свесни реалности, знамо да процес приступања ЕУ није само технички, већ пре свега политички, али без јасне, предвидиве и временски омеђене европске перспективе, какву су имале садашње чланице ЕУ, тешко је очекивати да ће регион остати стабилан и на европском курсу – додао је.

Он је додао и да је Србија спремна и опредељена да са ЕУ сарађује у областима које су битне за безбедност саме ЕУ, али и нас, миграције или борба против тероризма.

– Ви знате да смо, дајући пун допринос управљању миграторним кретањима западнобалканском рутом, активно сарађивали на изналажењу решења за један од тих изазова и показали се као кредибилан и одговоран партнер иако смо већ скоро две године под притиском – преко Србије прешло је више од 1,4 милиона миграната, а већ месецима њих око 8000 борави код нас јер не може даљ – додао је.

– За нас је такав однос неупитан, јер ми своју будућност видимо у ЕУ. Верујући да је тако види и ЕУ, очекујемо да се наш напредак мери према оствареним резултатима, а наш допринос решавању заједничких проблема адекватно вреднује поручио је.

– Приступни процес је изузетно сложен и дуготрајан, али су добробити за обе стране велике и ја стварно не видим због чега би ЕУ оклевала да нас политички и финансијски помогне да тај пут убрзамо – рекао је Дачић.

Он је оценио да је економски развој сваког појединачно, али и региона у целини, предуслов за стабилност региона, али и за процес приступања ЕУ.

– Сматрам да би јачање економске сарадње, на чему већ радимо, тежећи томе да успоставимо регионални економски простор, а посебно повећање европских инвестиција у регион, био „добитни потез“, како за нас са Западног Балкана тако и инвеститоре из ЕУ – рекао је Дачић.

Kако је рекао изузетно важну улогу има и „Берлински процес““, посебно „Агенда повезивања“ и јачање сарадње у области инфраструктуре и енергетике, како би се поспешила интеграција и уклониле постојеће баријере.

 

 

Извор:  Танјуг