Издвајамо Србија

ДЕВОЈЧИЦА КОЈА ЈЕ ОДУШЕВИЛА СРБИЈУ: Маја (13) две године скупљала џепарац да одведе родитеље на море

Две године скупљала је сваки динар од џепарца, да би уштедела новац и дошла са мамом и татом на одмор. Дечји снови сањани месецима, претворили су се у стварност, па је тринаестогодишња Маја Илић из Шида довела родитеље у Сутоморе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То ми је била највећа жеља, заслужили су одмор, а нису то могли да приуште, јер имају мала примања. Штедела сам, остављала у касицу сваки динар којим су ме частили бака, деда, тетка, за рођендан или одличан успех у школи – прича Маја.

Тата Жељко је кондуктер на железници, а мама Јадранка ради у Пореској управи.

– Подигли смо кредит и прошле године рекли Маји да не можемо на летовање, јер су нам примања мала. Тада је обећала да ће она скупити новац, а недавно нас је дочекала речима: “Идемо овог лета на море”. Одговорила сам јој да нам кредит истиче у јулу и да нам треба бар годину дана да скупимо новац – прича мама Јадранка, додајући да су захваљујући скромности детета стигли на море. Илићи не крију понос на своје дете.

– Маја није могла да дочека да кренемо. Кад смо стигли у Сутоморе, њеној срећи није било краја. Сан је постао стварност. Задовољство за родитеље је огромно када има овакво дете.

Девојчица прича да су код “тета Нине” летовали пре две године и да им је било лепо. У међувремену, нису ишли на одмор.

– Хтела сам да на море дођемо породично, да се опустимо. Другарице су џепарац трошиле, а ја сам срећна кад смо ми заједно. Ништа лепше од вечерњих шетњи поред мора. Имам врло леп однос са родитељима – каже дете чија су размишљања зрелија од многих који су два-три пута старији од Маје.

А, због тог размишљања, прича је добила наставак. Уобичајно је да родитељи воде децу на море, али не да малолетно дете доведе родитеље. Кад су добродушна власница апартмана Лековић у Сутомору, Нина, и њен син Филип Ивезић, чули да је девојчица скупила новац, одлучили су да Илиће часте.

Маја има хобије својствене својој генерацији – музика, спорт.

– Свирам флауту и играм одбојку у градском клубу. Волим језике и биологију. Жеља ми је да одем у иностранство и бавим се соло певањем, али тражим пут да дођем до тога. Ако не успем у соло певању, волела бих да будем биолог, да истражујем природу – каже Маја.

– Туризмом се бавим 15 година, а госта као што је Маја нисам имала. Изузетно дете, чији ме поступак доводи до суза. Поносна сам што ми је у кућу ушло овакво дете, још кад су први пут били у мом апартману исто сам мислила, а тешко ми је и кад помислим кроз шта су све ови људи прошли. Избегли су, Жељко из Пакраца, Јадранка из Осијека – са сузама говори Нина и додаје да је поносна и на своју децу.

– Мој син Филип ми је рекао да им не наплатимо летовање. Нека Маја купи себи шта жели.

 

Извор: Курир.рс / Вечерње новости