Издвајамо Србија

ЕУ УСВОЈИЛА СКАНДАЛОЗНУ РЕЗОЛУЦИЈУ О СРБИЈИ: Нормализација са КиМ, удаљавање од Русије, већа аутономија Војводини и…

Европски парламент усвојио је данас Резолуцију о Србији, којом се поздравља напредак Србије на путу евроинтеграција, даје подршка за нове кораке ка чланству у ЕУ и наводе приоритети реформског процеса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Европски парламент је на пленарном заседању у Стразбуру великом већином гласова – 524 гласа за од присутних 673 – усвојио Резолуцију о Србији.

Резолуција „поздравља ангажовање и напредак Србије у процесу евроинтеграција“, а држава позива да у комуникацији са грађанима „активно промивише своју ЕУ стратегију“.

Евопски парламент поздравља отварање 8 поглавља у приступним преговорима и износи очекивање о отварању нових поглавља са Србијом.

Резолуцијом се и овога пута наглашава се да је примена реформи кључна за наставак европског пута Србије.

Поздравља се и генерално побољшање економске политике у земљи и напредак ка функционалној тржишној економији.

Наглашава се важност средњих и малих предузећа у економији Србије и позива на „даље побољшање пословног окружења“ у земљи.

И ове године Србија је од стране Европског парламента позвана да „постепено усклађује своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ, укључујући и политику према Русији. “

Србија је похваљена за „конструктиван и хуман однос“ према мигрантима.

Резолуција наглашава да је у Србији „направљен напредак у области правосуђа“, али да „независност правосуђа још није осигурана у пракси“.

Такође се износи „забринутост због недовољног напретка у борби против корупције“, а од Србије се тражи „јасна политичка воља да се то питање реши“.

Европски парламент поздравља „активну улогу Србије у међународној и региноланој полицијског и правосудној сарадњи“ као и напредак у борби против организованог криминала и тероризма.

Резолуција наглашава важност независних регулаторних тела у земљи као што су институција омбудсмана, повереника за информације од јавног значаја и Агенција за борбу против корупције.

Од Србије се тражи даље залагање на заштити припадника рањивих група као што су Роми, особе са инвалидитетом, ЛГБТ популација, мигранти и затвореници.

Једина област за коју у Европском парламенту кажу да нема напретка јесте слобода изражавања и присуство самоцензуре у медијима у Србији.

Од власти у Србији се тражи да осигурају и примену закона о заштити мањина.

Војводина се помиње као део Србије који је „одржао висок степен заштите мањина“.

Истворемено Европски парламент поручује да “ аутономија Војводине не сме бити ослабљена“.

Резолуцијом Европског парламента похваљен је „конструктиван приступ Србије билатералним односима у региону, било да су у питању земље на путу ка ЕУ или чланице ЕУ“.

Од Србије је и овога пута затражена пуна сарадња са Трибуналом у Хагу, а као једна од кључних приоритета евроинтеграција Србије наводи се нормализација односа са Kосовом и „пуна примена“ договореног у дијалогу Београда и Приштине, укључујући и „питање Заједнице српских општина“.

Две стране се позивају да дефинишу „нове теме разговора у оквиру дијалога, у циљу бољег живота грађана и свеукупне нормализације односа“.

Овогодишња Резолуција о Србији бележи и забринутост Европског парламента због тензија између Србије и Kосова са почетка године, а две стране су позване да се уздрже од акција које би могле да угрозе постигнути напредак у дијалогу.

Ова Резолуција за основу је имала извештај известиоца Европског парламента Дејвида Мекалистера о напретку Србије у 2016. години.

Након подношења 325 амандмана усаглашени текст нацрта Резолуције усвојен је крајем фебруара на Спољнополитичком одбору Европског парламента.

Финално изгласавање Резолуције одлагано је два пута- прво због председничких избора у Србији, а затим и због ванредних парламентарних избора на Kосову.

Европски парламент годишње усваја резолуције о напретку свих земаља које су у процесу приступања ЕУ.

Ове резолуције нису обавезујућег карактера, али имају тежину политичке препоруке једне од три најзначајније институције ЕУ.

 

Извор: Танјуг