Издвајамо Србија

ФОНТАНА НА СЛАВИЈИ СЛИКА НАШЕ ВЛАСТИ: Милиони уложени а пијемо загађену воду! БЕЛИ пита „има ли керамичара?“

На музичку атракцију спискано више од 200 милиона динара, док у исто време више од милион грађана свакодневно пије воду пуну канцерогених материја

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И док градске власти уређују Славију и граде музичку фонтану, на коју је бачено невероватних 1, 8 милиона евра, у исто време више од милион грађана Србије трује се свакодневно пијући воду пуну канцерогених материја.

Професор из Департмана за хемију на Природно-математичком факултету у Новом Саду Божо Далмација објашњава за Курир да више од милион грађана Србије пије неисправну воду.

Није добра ни за купање

– Имамо појаву арсена, гвожђа, мангана, нитрата, а у води у Војводини има свих могућих загађујућих материја – амонијака, бората, али и канцерогених материја као што је арсен, који изазива рак простате, плућа, а најчешће рак коже. Та вода није добра ни за купање ни за стоку, ситуација је одавно алармантна – објашњава професор Далмација.

Он истиче да је проблем неисправне воде неулагање у водоводне системе и геолошки састав земљишта у ком се та вода налази.

– Изградња фабрике воде је најбоље решење, за целу Србију би требало уложити три милијарде евра – закључује професор.

Лига социјалдемократа Војводине наводи да поједине средине већ деценијама покушавају да реше питање водоснабдевања.

Квар након три дана

– Најава министарке грађевинарства Зоране Михајловић да ће ускоро бити реализован пројекат водоснабдевања у Врбасу, Кикинди, Књажевцу и Параћину морао је бити приоритет у односу на скупу фонтану. Трагично је да музичка фонтана може имати предност у односу на здраву пијаћу воду! Посебно је проблематична цена радова на распеваној фонтани. У сиромашној Србији одваја се преко 200 милиона динара за улепшавање већ уређеног главног града – наводи се у саопштењу ЛСВ.

Подсетимо, „нови симбол Београда“, како га називају челници градске власти, покварио се само три дана након пуштања у рад, почео је да расипа воду и угрожава возаче, што је Курир први објавио. Након нашег писања, задужени за одржавање ове „атракције“ накратко су искључили воду. Још једна баналност у вези са овом скупоценошћу је да радници ЈКП „Београдски водовод и канализација“ морају да иду на специјалну обуку како би могли да управљају фонтаном.

Колико су ствари у Србији понекад бизарне, најбоље говоре две вести на дан генералне пробе отварања нове музичке фонтане. Док је једна била да се пуни базен на Славији због пробе, тик уз њу нашла се вест да је неколико београдских насеља остало без воде.

Није шија него врат

МАЛИ: ФОНТАНА НЕ ЦУРИ, ОНА ПРЕЛИВА

Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је да фонтана на Славији није нигде пукла и да не цури, него „прелива“.

– Фонтана прелива са стране, али не на улицу. Нигде није пукла. Нема рупа. То су чињенице… Не знам ко је видео да фонтана цури, јер не цури него прелива – каже Мали и додаје да екипе које су послате да провере написе у медијима нису видели капљице које падају ван фонтане.

– Не могу да коментаришем написе у појединим новинама јер фото-монтажа може свашта да уради – рекао је он.

Бели опет оплео по Славији

ИМА ЛИ ВЕСТИ ОД КЕРАМИЧАРА?

Љубиша Прелетачевић Бели поново се огласио поводом фонтане на Славији. Пре три дана Бели је на Фејсбук страници написао:“ Пуко лавабо од два милиона евра на Славији, лоша керамика, мора да је од директора БИЕ“. Бели је наставио да прозива, па је на Твитер налогу поставио фотографију мале фонтане у Младеновцу уз следећу поруку: „Подршка за Славију. И наш лавабо пуко. Има ли вести из Удружења керамичара?“

 

Извор: Курир.рс / Мина Бранковић