Издвајамо Србија

ИНСАЈДЕР ОТКРИО ЗАПАЊУЈУЋЕ ПОДАТКЕ: Руски МИГОВИ не стижу јер СРБИЈА није ни тражила дозволе за увоз!

МиГ-29 (Фото: Јутјуб)

Србија још није тражила дозволе за увоз руских борбених авиона МИГ 29, иако су представници власти више пута најављивали да авиони стижу ускоро, преноси портал Инсајдер.нет и наводи да су дозволе неопходне како би авиони уопште кренули ка Србији, а требало би да их тражи увозник, у овом случају Југоимпорт СДПР.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дозвола је предуслов за увоз наоружања и војне опреме, у коју спадају и борбени авиони и опрема на њима, па је Инсајдер истог дана када је то Ђорђевић изјавио од Министарства трговине тражио дозволе које су дате за тај увоз.

– Обавештавамо вас да смо увидом у базу података Министарства утврдили да до данас није поднет ниједан захтев за увоз авиона типа Миг 29 из Руске Федерације – стоји у одговору на захтев за приступ информацијама од јавног значаја, који је редакција Инсајдер послала Министарству трговине.

Потврду о крајњем кориснику такође издаје Министарство трговине.

За увоз наоружања и војне опреме неопходно је да увозник има „енд јузер сертификат“, односно потврду о крајњем кориснику, као и потписан уговор, а онда мора да тражи дозволу за увоз, која се издаје на годину дана.

У складу са законом, за добијање дозволе увозник би морао да наведе све податке о фирми, као и укупну вредност наоружања и војне опреме.

Новинари Инсајдера су од Министарства тражили и те податке, али је из одговора јасно да ниједан неопходан документ још није издат.

Дозвола за увоз или извоз наоружања и војне опреме може бити издата и у року од 24 сата, али само када се ради о испуњавању обавеза Србије које „проистичу из међународних споразума и чланства у међународним организацијама, учешћа у мултинационалним операцијама или међународним вежбама, које се изводе на или ван територије Србије“, наводи Инсајдер.

 

Извор: Н1 Београд / Insajder.net