Издвајамо Србија

ИЗВЕШТАЈ ОТКРИВА: Вучић на најгори могући начин злоупотребио сиротињу, социјални случајеви платили Вучићеву кампању!?

Кампању Александра Вучића за априлске председничке изборе, осим директора јавних предузећа, болница и школа и челника општина – постављаних по партијској препоруци, финансирали су и студенти, али и велики број корисника социјалне помоћи, показује извештај који је Агенцији за борбу против корупције предао лидер СНС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај извештај анализирала је посланица Доста је било Татјана Мацура, која је навела да је око 7.000 грађана донирало чак 2,2 милиона евра, а занимљиво је да готово све уплате износе округло 40.000 динара (?!).

Која је вероватноћа да 7.000 грађана пожели да донира управо овај износ? Сложићете се, никаква. Мени је било необично, па сам одлучила да анализирам ко су људи који донирају толики новац и одакле им – објашњава Мацура и додаје да у обимном извештају „у очи упада и то да је трошак за армију страначких активиста који су свакодневно током кампање позивали и обилазили грађане од врата до врата нула динара“:

Неко жели да нас убеди у то да стотине аутобуса и хиљаде људи који су данима спроводили активности на територији читаве Србије „најбоље организовану странку“ нису коштали апсолутно ништа? Сложићете се да је то и немогуће и невероватно.

Као илустративан пример наводи Стару Пазову, где је 197 људи донирало 7,9 милиона динара.

На списку је велики број корисника социјалне помоћи. Ако претпоставимо да је та помоћ 8.000 динара, поставља се питање – колико је времена потребно да један корисник сакупи 40.000 за Вучићеву кампању? – наводи Мацура у извештају са сајта ДЈБ.

У Лесковцу, на пример, 15 милиона динара донирало је 388 људи, а интересантно је да је у једној од најсиромашнијих општина у Србији највећи број донатора био незапослен. Износ од 7,1 милион динара донирали су за Вучићеву кампању у Земуну. Међу 175 донатора су студенти без регистрованих прихода, али и председници ГО и Скупштине ГО Земун, као и њихове фамилије. Обојица су каријере започели као возачи Вучића и Томислава Николића…

Упумпавање пара

ТРИ ШЕМЕ ЗА „ДОНАЦИЈУ“

Мацура тврди да је новац за Вучићеву кампању „упумпан“ на три начина:

Први је позив дана партијски упосленици „добровољно“ донирају фиксне износе на име партијског рекета. Други је да члановима, симпатизерима, корисницима социјалне помоћи неко на рачун уплати 40.000 динара и они то пренесу на рачун кампање, и трећи да их позову да се јаве у седиште одбора странке, где су им на руке давали 40.000 динара да сами уплате.

 

Извор: Курир.рс