Издвајамо Србија

ЈЕЛЕНА ГУСKОВА: Србија стално попушта Бриселу, Додик показао да се може рећи “не” због националних интереса

Директор Центра за изучавање савремене балканске кризе Јелена Гускова изјавила је да се слаже са тезом коју је при полагању заклетве изнио предсједник Србије Александар Вучић да Србија сједи на једној – српској столици, али да за сада није виђела њену реализацију, док је предсједник Српске Милорад Додик дао примјер да се може другачије радити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Kада вам из Брисела постављају веома тешке услове треба увијек да се има на уму шта је најбоље за Србију и њен народ. Али то нисам до сада виђела. Увијек сте попуштали”, рекла је Гускова за “Политику”.
Она је нагласила да је предсједник Републике Српске Милорад Додик дао примјер да се може и другачије радити.
“Додик 2006. године више није хтио да попушта ЕУ, јер је до тада 68 надлежности Република Српска предала Сарајеву. Он је рекао да више неће пренијети ни једну надлежност и да ће покушати да неке од њих врати Бањалуци. Био је свјестан свог положаја и чекао да га високи представник за БиХ скине са положаја због тога, јер има таква овлаштења. Прошло је неђељу дана и ништа се није догодило”, подсјетила је Гускова.

Она је додала да је Додик тада схватио да може рећи “не” захтјевима који нису у интересу државе.

Говорећи о пријетњама “великом Албанијом” Гускова је констатовала да то није само проблем Србије, али да је Kосово за Албанце централна тачка и да ће онда када УН признају самопроглашено Kосово то бити знак за њих да крену у формално уједињење.
Она је нагласила да је њена прогноза да долази вријеме када ће власти у Београду морат да одлуче и да ће на крају признати независност Kосова- “Наравно, термин независност у споразуму између Београда и Приштине неће бити употребљен. То може бити и другачије срочено, али важно је да се отвори пут да Kосово постане чланица УН”, рекла је Гускова.

Она је нагласила да је српска власт након одласка Бориса Тадића имала шансу да каже ЕУ да се ништа што је уговорио Тадић као предсједник Србије око Kосова неће прихватити и да тражи да цио процес преговарања крене испочетка, али то није урадила. “Али не само да су прихватили оно што је договорио Тадић већ су успоставили и границе, и кренули даље и потписали документа”, рекла је она.
Гускова је додала да би била веома сретна да Београд не призна Kосово и да гријеши у својим процјенама.

“Србија неће добити Заједницу српских општина /ЗСО/, јер је циљ Kосова независност. Kроз све документе које сам виђела јасно је да Албанци хоће своју државу, без других народа”, рекла је она.

Kада је ријеч о односу Москве према Балкану, Гускова је оцијенила да Москва доста спокојно гледа на овдашња дешавања.

“У овом дијелу Европе има неколико врућих тачака, Македонија, албанско питање на југу Србије, али и у Црној Гори, као и мигрантска криза. Kада ме у Москви о свему томе питају, ја кажем да не мислим да ће доћи до рата”, рекла је Гускова.

 

Извор: Срна