Издвајамо Србија

КОКЕЗА ЗА ВУЧИЋА УЗЕО МИЛИЈАРДЕ ОД ДРЖАВЕ: Ево како је угоститељ постао БОГАТАШ!

Фото: Јутјуб

Муљање Надлежни би требало да истраже пословање фирме „Проинтер“, која се повезује с чланом СНС,пошто је 18 пута повећала профит од када је та партија
на власти, а добила посао на чак 115 државних тендера

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Надлежни државни органи требало би да истраже пословање фирме „Проинтер ИТ солушенс енд сервисис“, чији је власник Слободан Квргић, али која се повезује са Славишом Кокезом, чланом СНС и бившим угоститељем, пошто је од доласка те партије на власт чак 18 пута повећала профит, а највише послова добила је од државних предузећа, апелују саговорници Курира.
Фирма „Проинтер“, која се бави информационим технологијама, како је Курир јуче објавио, од 2012. до 2016. добила је послове на чак 115 државних тендера и тако зарадила око 2,4 милијарде динара. Повећала је приходе 157 пута – са 15,9 милиона динара у 2011. на чак 2,5 милијарди у 2015.

– Надлежни органи, од УБПОК преко Агенције за борбу против корупције до комисија за заштиту конкуренције и за заштиту права у поступцима јавних набавки, требало би да изврше проверу како је та фирма успевала и под којим условима да добије послове на 115 државних тендера. Треба разговарати и с другим учесницима на тендерима, проверити да ли је фирма била повлашћена, односно да ли су се други учесници жалили и зашто на изгубљене послове – сматра потпредседник СРС Зоран Красић.

Уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић каже да суме о пословању „Проинтера“ делују фрапантно:

– У јавном је интересу, па и у интересу те фирме, да се отклони свака сумња о пословању. Због тако индикативних бројки потребно је спровести неку контролу и проверу, без обзира на то о коме се ради.

Фамилијарно пословање

Посланик ДС Балша Божовић тврди да „115 државних тендера које је добио „Проинтер“ потврђује како се мали број људи око лидера СНС Александра Вучића богати на рачун државних ресурса док је народ све сиромашнији“:

– Пензионерима су смањене пензије, лекари и професори једва састављају крај с крајем, док Вучићеви пиони извлаче новац из државне касе. Томе се мора стати на пут! Директно се генерише корупција, а ова влада ни тужилаштво нису у стању да се ухвате укоштац против таквог „фамилијарног“ пословања, због чега ми инсистирамо на променама и успостављању владавине права.
Иначе, чак 40 тендера „Проинтер“ је добио код ЕПС, чији је директор напредњак Милорад Грчић, а укупно 29 од Града Београда, којим управља опет напредњак Синиша Мали. Од 17 клијената наведених на сајту „Проинтера“, само четири су приватне компаније, остале су државне – „Телеком“, ЕПС, „Југоимпорт“, Царина, РТВ…

Дил с јавним предузећима

– Али ни то им није било довољно! Квргић је 2013. купио и фирму „Алти“, у чијем саставу је и ланац продавница „Вин-вин“, која је у том тренутку била гигант у односу на „Проинтер“ јер је имала 20 пута веће приходе. Том куповином је у суштини ИТ тржиште стављено под контролу једног човека. У 2015. „Проинтер“ и „Алти“ су имале приходе од 14,2 милијарде динара или око 115 милиона евра – каже саговорник Курира упознат са дешавањима на тржишту ИТ услуга.
Иако је „Алти“ био позната фирма са добрим приходима, преузимање од стране Квргића додатно је увећало пословање, па су приходи од 2013. до 2015. дуплирани, са 6,6 милијарди на скоро 12! „Алти“ је победио на 70 државних тендера, па је добијао послове за ЕПС, министарства унутрашњих послова, рада, просвете, пољопривреде и привреде, јавна предузећа „Транснафта“, „Државна лутрија Србије“…

Осим „Еуросалона“, Кокеза је власник фирми „Сениор тим“, „Бест контакт“, „Срећни милионер“, хотела „Контакт“ у Београду.

Председник ФСС Славиша Кокеза није одговорио на питања Курира.

Звездан Терзић
Кокеза је полуписмен

Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић је наставио препуцавање с Кокезом, првим човеком ФСС.
– Боље би му било да се фокусира на утакмицу с Велсом. Не разумем реакцију полуписменог и сујетног Кокезе. Боље да прочита мој интервју и нешто научи. Не разумем његову реакцију и прављење таквог амбијента. Овде се не ради о Вучићу, већ о истини да су важни клубови, ко год да буде на челу државе.

Константин Самофалов
СНС приватна фирма,Кокезе згрћу милионе

Члан Председништва СДС Константин Самофалов истиче да „и врапци на грани знају да је СНС постао обична приватна фирма, чији се функционери и пријатељи богате на рачун грађана“.

– И док имамо најниже просечне плате на Балкану, а народ притиска галопирајуће сиромаштво, Кокезе и слични згрћу милионе. Александар Вучић је и тужилац и судија у овој земљи, дошао је на власт обећавајући борбу против корупције и криминала, па ме чуди да до сада већ није нешто предузео у овом случају тим поводом – додаје Самофалов.

 

Извор: Курир.рс