Издвајамо Србија

КОНАЧНО! СРБИЈА ТУЖИ НАТО ЗБОГ АГРЕСИЈЕ: Патријарх благословио формирање правног тима у којем ће бити и Руси, Кинези..

НАТО агресија (Фото: Јутјуб)

На предлог Српске краљевске академије, а уз благослов српског патријарха, у току је формирање правног тима чији је задатак да у име Србије сачини тужбу против НАТО-а за материјалну и нематеријалну штету нанету грађанима који су лично погођени због бомбардовања 1999. године.

Loading...

Тим ће ујединити најбоље адвокате из наше земље, али и из земаља Европске уније, Русије, Kине и Индије. Експертски тим водиће Срђан Алексић, познати нишки адвокат.

– Поднећемо тужбу против земаља чланица НАТО-а, учесница у агресији на СР Југославију 1999. године. Против 20 земаља које су посредно или непосредно учествовале у агресији. Тужбе ће бити поднесене против појединачних земаља чланица Алијансе – прецизира у разговору за Спутњик адвокат Срђан Алексић.

Поступци се неће водити пред Међународним судом правде, већ у свакој туженој земљи појединачно.

– Сматрамо да су њихови судови надлежни јер су те земље прекршиле пре свега Члан 7. Повеље УН, која забрањује примену агресије против било које земље. НАТО је прекршио 5. и 6. члан свог статута јер је он одбрамбени, а не нападачки савез. Прекршено је међународно право, пре свега конвенције које забрањују агресију и употребу силе против суверене земље.

Правни тим треба да сачини близу 20 предмета за које постоје чврсти материјални докази поткрепљени медицинском документацијом која ће указати на узрочну везу између повећаног броја оболелих од канцера и коришћења уранијумске муниције.

Тужбом ће бити обухваћене и последице настале коришћењем касетних бомби од којих је погинуо велики број људи, као и бомбардовање хемијских и петрохемијских постројења, због којих је велика количина нафте и бензина доспела у земљу и ваздух.

Алексић каже да је веома битно да се тужба добро проучи и припреми јер су међувремену одбачене многе тужбе које су поднете против земаља-чланица НАТО-а.

Алексић истиче да ће у поступак припреме тужби бити укључена и наша дијаспора.

– Недопустиво је да било која земља буде бомбардована осиромашеним уранијумом, јер време распада уранијума у животној средини износи између 4 и 5 милијарди година. Зато ћемо захтевати од тужених земаља да донесу неопходну опрему и пре свега почисте терен – закључује Алексић.

 

 

Извор: srbijadanas.com / rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...