loading...
Издвајамо Србија

ЛАЗАРЕВА КЛЕТВА ПОКОСИЛА ТОПОЛУ: Кнез Лазар их проклео јер је уместо 700 у БОЈ пошло 7 коњаника, КЛЕТВА СЕ ИСПУНИЛА

Према старим подацима, Топола је пре била велика и многобројна. Међутим, на ово јагодинско село бачена је клетва и од тада се никад није опоравило.

Давне 1389. године, Кнез Лазар га је проклео јер је одатле на Косово требало да пође 700 коњаника, а отишла су само седморица.

Изговорио је клетву “да ово село никад нема више од седам кућа”, што се и испунило. Ово село има седам домаћинстава, баш као у клетви кнеза Лазара.

Према предању Топола је пре Косова била велика и многољудна, а пружала се од Лукара до Рековца. На Косово је из тог села требало да пође 700 коњаника, али су отишла само семорица, отуда и број седам у Лазаревој клетви.

Иако се за село зна већ вековима, данас у њему углавном живе досељеници, док староседелаца нема. Број становника се смањивао, као што је кнез у клетви рекао.

Село без телефона

Сада је Топола засеок Месне заједнице Медојевац. Полако се гаси, нема јавног превоза ни фиксних телефона, путеви нису асфалтирани.

– Сви су нас заборавили, само још који новинар дође. Више нико и не залази у наше село. Путеви су се смањили за метар и по, куће су опустеле, бициклима и магарцима прелазимо по неколико километара до пута где чекамо аутобус, кажу мештани.

– Знамо за Лазареву клетву, сви то знају у околини. Куће су оронуле, старе су више од сто година. То више нико не може да поправи, јер су од сламе, блата и дрвета.

– Гаси се Топола, стигла нас је Лазарева клетва. У селу је тешко, многи напуштају село, јер нема посла. Свели смо се на седам живих домаћинстава, а то су: Аврамовићи, Ђорђевићи, Стојадиновићи, Андрејићи, Радосављевићи, домаћинство комшије Миодрага и моје. Како је Лазар рекао тако се и обистинило. Ни ја нисам пореклом одавде, него из Драгошевца, одакле су дошли моји дедови, прича Миленко Андрејић, додајући “да нема услова да се село опорави и поново оживи”.

Лазарева клетва

Ко је Србин и српскога рода, а не дошао на бој на Косово, не имао од срца порода, ни мушкога ни девојачкога, од руке му ништа не родило, рујно вино ни пшеница бела, рђом капо док му је колена.”

Извор: Курир.рс / srbijadanas.com / Србија јавља

loading...