Издвајамо Православље

МОРАТЕ ИСПОШТОВАТИ ОВА ДВА ПРАВИЛА: 12 Јуна почиње Петровски пост! За СРЕЋУ И ЗДРАВЉЕ ваше породице ОВО УРАДИТЕ

За вернике Српске православне цркве (СПЦ) 12. јуна 2017. године почиње Петровски пост, који ће трајати до Петровдана, 12. јула.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Петровски пост назива се још и апостолски, почиње првог понедељка после Духовске недеље и траје до празника Светих апостола Петра и Павла, који СПЦ слави 12. јула.

Свети апостоли Петар и Павле (Фото: Јутјуб)

Ове године, Петровски пост је нешто краћи, јер траје тачно месец дана. Иако суштина поста није храна, Петровски пост увек лакше „пада“ од Божићног због изобиља свежег воћа и поврћа.

Почетак Петровског поста је покретан, јер зависи од Васкрса, а завршетак је непокретан. Због зависности почетка овог поста о Васкрсу, Апостолски пост најкраће може да траје једну седмицу и један дан, а најдуже шест седмица.

Сврха поста, како кажу правила вере, не може се постићи само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, речи и дела и уз обавезну молитву.

Отац Тадеј је саветовао да сваки човек, у сваком моменту на уснама има ову молитву: „Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме“.

Уколико вам ова молитва пређе у навику, уз одређени пост и с вером у Бога, можете да преобратите и смирите своју душу.

За време трајања Петровског поста правила налажу да се не једе месо, бели мрс и јаја. Риба, вино и уље се једу сваки дан осим, наравно, среде и петка који се посте „на води“.

Дан уочи Петровдана се такође строго пости, осим ако падне у суботу или недељу, када је дозвољена употреба уља.

 

Извор: Стил.курир.рс