Издвајамо Србија

НЕ МОРАМО МИ НИШТА! ДАНИЈЕЛ СЕРВЕР ТВРДИ: Kад би Србија сада ушла у ЕУ, морала би да се одрекне…

Вашингтон — Ана Брнабић економски, Ивица Дачић политички премијер- ситуација јесте нова, али је то стари покушај балансирања између Русије и Запада, сматра Данијел Сервер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сервер сматра да ће то трајати док Србија не уђе у ЕУ, а тако објашњава и судбину руског хуманитарног центра, за који су амерички званичници признали да је потенцијални проблем, пренео је Глас Америке.

Говорећи на панелу у Немачком Маршаловом фонду у Вашингтону, Сервер је рекао да „центар „јесте проблем“ и додао да не верује да је потпуно цивилни.

„Чини ми се и да потпада под Министарство унутрашњих послова. И не верујем да се слаже уз чланство у ЕУ, а Европљани ће поставити то питање пре Американаца“, рекао је Сервер.

Он сматра да би Србија, „када би данас могла да уђе ЕУ, морала да се одрекне руског центра“.

Ипак, ЕУ се бори са својим проблемима и балканским земљама делује све даље. Зато САД треба да се ослоне на нешто друго, верује Сервер.

„Чланство у НАТО је сада кључно. Али, проблем је у томе што га блокирају унутрашњи проблеми: Македонија има спор око имена, Kосово нема војску, у БиХ постоје спорови о власништву над војним објектима и слични проблеми, Србија није одлучила да се прикључи НАТО-у, нити ће“, рекао је Сервер.

„Ако америчка влада хоће да уради нешто на Балкану, мора да реши те проблеме који нису технички, већ суштински“, додао је он.

 

Извор: Танјуг