Издвајамо Србија

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ – СРБИЈА ЈЕ РУСКА ГРАНИЦА БОЛА: НАТО и ЕУ се не смеју ширити!

Руска „граница бола“ је, пише Цајт, стотинама километара западно од руске државне границе

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зашто Запад и Русија не могу да се усагласе о заједничкој безбедносној политици? Зато што Путину није стало до граница већ до сфера утицаја, пише аутор Михаел Туман у тексту који је објављен на порталу угледног недељника Цајт, а преноси Дојче веле. Осврћући се на недавни самит НАТО, Туман пише да су се неки посматрачи из Москве порадовали „крхотинама које је амерички председник оставио у Бриселу“, али да се „злурадост измешала са разочарањем јер је и Доналд Трамп у Бриселу говорио о руској претњи“. Делује да су се Руси помирили са чињеницом да су лоши односи са Западом константа, пише у тексту.

Аутор се пита зашто се Руси не потруде више око Европљана. Као парадни пример наводи састанак високих званичника ЕУ и Русије у Санкт Петербургу крајем маја, где је постојао макар покушај разговора.

– Али покушаји углавном нису били достатни. Између осталог и зато што се у разговору после пет минута увек заглави у растињу новије историје, у проширењу НАТО, косовском рату 1999, проширењу ЕУ, рату Русије и Украјине 2014. О тим стварима се још дуго неће сложити. Али не би ни морали, да тај сукоб није фундаменталнији – пише Туман.

Према његовом мишљењу, обе стране желе неповредивост граница и безбедност за све, али је невоља што под тиме подразумевају потпуно различите ствари.

– Када Европљани из ЕУ говоре о сигурним границама, они мисле на то да се не може једноставно умарширати у суседну државу као што су руске трупе учиниле 2014. у Украјини. Да се не може анектирати туђа територија, као што је Русија урадила са Кримом. Када руска влада говори о сигурним границама, она мисли да се савези држава – попут НАТО и ЕУ – не смеју ширити. Да односи моћи и утицаја не смеју да се померају. Европљани говоре о државама и границама, Руси о сферама утицаја.

Руска „граница бола“ је, пише Цајт, стотинама километара западно од руске државне границе.

– Она се завршава на западној граници Белорусије и Украјине. Она се завршава на границама Србије која, према виђењу руских политичара, никада не треба да постане део НАТО или ЕУ. Забуна око граница бола и државних граница и инсистирање на сферама утицаја данас спречава приближавање ЕУ и Русије. И стога Москва не може да профитира од трзавица између Трампа и ЕУ – закључује се у тексту.

 

Извор: Telegraf.rs/Dojče vele