Издвајамо Србија

НЕВИЂЕНО ЛИЦЕМЕРСТВО! Брамерц тражи да сами себе оптужимо за геноцид!

Серж Брамерц (Фото: Јутјуб)

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц сматра да се треба надати да ће Србија и Република Српска званично да признају да је у Сребреници почињен геноцид током протеклог рата и да то, како каже, једноставно није за дискусију.

– Те власти (Србије и РС) морају имати части и храбрости да признају истину. То није потпуно решење, али тешко је видети да ће се тај проблем почети решавати и да ће почети право помирење ако и док се то не догоди – навео је Брамерц у интервјуу сарајевском Ослобођењу уочи комеморације у Поточарима, 11. јула.

Србија и Република Српска се слажу да се у Сребреници током протеклог рата догодио злочин, али не и геноцид.

Трибунал је, каже Брамерц, само осудио појединце за злочине, укључујући геноцид.

– Оптужени за геноцид воле да кажу да су “радили у име Србије“, минимизирајући властиту кривицу и покушавајући да створе “колективну кривицу“ – рекао је, између осталог, Браммерц, који сматра да је негирање геноцида који је почињен у Сребреници постало уобичајено.

– Ја бих рекао да је геноцид најосетљивије питање за жртве, посебно за породице оних 7.000 мушкараца и дечака који су убијени у Сребреници и оних 30.000 жена, деце и старијих који су били терорисани и силом истерани из својих домова – навео је он.

Према његовим речима, жртве и њихове породице се данас још увек боре да обнове своје животе и, како каже, сви ми пре свега то треба да запамтимо и пружимо им подршку.

 

Извор: Танјуг