Издвајамо Свет

НОВИ ШОK ЗА НАТО И ЕУ: Русија ће разбити најслабију карику ЕУ, Италија прелази у Путинов табор!

Италија се све више приближава Русији. Земљу која је некада имала највећу комунистичку партију ван совјетског блока и коју многи аналитичари сматрају најслабијом кариком у европском ланцу који би баш у Риму могао да пукне, упозорава Њујорк тајмс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист наводи да је Доналд Трамп у Риму оставио амбасаду без амбасадора и препустио геополитичко игралиште руском амбасадору у Риму Сергеју Разову.

Промишљен, седокоси дипломата Разов полако гради односе с италијанским политичарима, организује концерте за преживеле потреса у Италији и посећује регионалне функционере који ламентирају о „непоштеним“ санкцијама Русији, које Москва по сваку цену жели скинути.

Управо попут Разовљеве енергичне дипломатије, добар део руских односа гради се јавно. Тако је Путин је овог месеца италијанског премијера Паола Ђентилонија угостио у Сочију, а пар недеља пре тога и председника Серђа Матарелу у Москви.

НАТО и ЕУ се плаше да би Русија истим „средствима које је користила у САД приликом америчких председничких избора“ Италију могла да потпуно превуче у свој табор. Чак се и бивши премијер Матео Ренци приватно жалио сарадницима да се Русија меша у италијанску унутрашњу политику тако што подржава популистичке политичке странке.

Њујорк тајмс пише да интернет странице које контролишу вође покрета „Пет Звезда“ (једна од најпопуларнијих анти-естаблишмент странака у земљи) масовно публикују извештаје објављене на медију Спутњик Италиа, односно италијанској верзији руског државног медија.

– Русија је пуно уложила како би утицала на јавно мнење у овој земљи – рекла је Силиа Kунингас – Сагпак, естонаска амбасадорка у Италији – пише НYТ.

Ова дипломаткиња је пре Италије радила у министарству спољних послова своје земље, где се бавила Русијом и њеним пропагандним стратегијама у Украјини, али и у другим деловима Европе.

Руски утицај на Италију већ се дебело осећа. Тамношњи политичари, с обје стране политичког спектра, све мање се залажу за држање тврде линије према Москви коју је ЕУ заузела након почетка Украјинске кризе.

Приближавање Италије Русији посебно смета Немачкој , чија је канцеларка Ангела Меркел била главна веза ЕУ с Путином. Италијани се надају се да ће њихова земља попунити простор који је настао ерозијом односа Меркелове и Путина након Украјине.

Русофили у покрету Пет звезда охрабрени су недавним Ђентилонијевим посетом Русији. САД и ЕУ тврде да покрет директно финанцијски помаже Русија, што из странке чврсто поричу

Требало би подсетити и да се његов претходник Ренци с Путином се сусрео прошле године и рекао да се противи аутоматској обнови санкција Русији. И бивши премијер Берлускони се залаже за укидање санкција.

Ипак, најотворенији према Русији је покрет „Пет звезда“, који води у анкетама пред изборе који би у Италији требало да се одрже крајем године.

 

Извор: index.hr / informer.rs