Издвајамо Србија

ЊУЈОРК ТАЈМС: Вучић поставком Ане Брнабић за премијера запањио Србију и цео свет

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Када је председник Србије Александар Вучић објавио да за премијера именује Ану Брнабић, запањио је Србе, али и посматраче са стране, пише Њујорк тајмс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист пише да би Ана Брнабић, која је у политику ушла прошле године, када ју је Вучић поставио на положај министра за државну управу и локалну самоуправу, могла да постане прва жена и прва отворено геј особа на месту премијера у Србији.

Њеним именовањем, процењује Њујорк тајмс, Вучић можда настоји да стиша европске бриге док се Србија креће ка чланству у Европској унији, а наставља да буде срдачан са Русијом и јача српску војску.

Лист наводи да је Брнабићева, пошто је номинована, изјавила да ће, ако буде изабрана, водити владу са одлучношћу и одговорношћу.

„Заиста, ако се Брнабићевој омогући да врши своја овлашћења и води владу Србије, тиме ће послати моћан сигнал да је време за Србију – и за остатак света – да иза себе оставе старе предрасуде“, констатује „Њујорк тајмс“.

Тај циљ ће, међутим, бити компромитован уколико се покаже да је Брнабићева постала само Вучићево оруђе, или ако буде одбачена да би се, како се наводи, увећале Вучићеве велике амбиције.

„Њујорк тајмс“ наводи и да је Српској напредној странци потребно 126 посланика за именовање новог премијера, док опозициони посланици, у земљи где половина људи сматра да је хомосексуалност болест, оклевају да подрже Брнабићеву.

 

Извор: Танјуг