Издвајамо Србија

ОГУЛИЋЕ НАМ КОЖУ ЗБОГ ЗАБАВЕ, БАХАТОСТ БЕЗ ГРАНИЦЕ: Гладан народ плаћа Вучићеву журку!

Инаугурација је његов маркетинг и перформанс, непристојно је организовати гала пријеме док се деца лече путем СМС порука, оцењују саговорници Курира

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако је 31. маја, полагањем заклетве у Народној скупштини, преузео дужност председника Србије, Александар Вучић је, највероватније због личног маркетинга, решио да 23. јуна организује и инаугурацију, што је чисто бахаћење, оцењују саговорници Курира.

Много скупље од ћевапа

Свечаном пријему у Палати Србија присуствоваће више хиљада званица, како из Србије тако и из света, а све трошкове својеврсне журке ће на крају, као порески обвезници, сносити грађани Србије. Гостима из иностранства ћемо морати да платимо и смештај у хотелима, пратњу и још штошта.

Саговорници Курира сматрају да је лицемерно организовати гала забаве у тренутку кад је велики број људи на ивици беде, док су болнице у полураспаднутом стању, а војницима се ових дана незаконито смањују ионако мизерне плате.

Иван Нинић из Центра за владавину права подсећа да је примопредаја председничке дужности, како то обавезује Устав, завршена 31. маја, те да је све ван тога типичан Вучићев маркетинг и перформанс, који треба да „засени грађане путем ТВ екрана не би ли поверовали да смо добили новог Тита“.

– Биће ово за буџет много већи трошак од популарних ћевапа и флашица воде. Додуше, овог пута забашурено кроз више различитих буџетских позиција, па тако неће моћи да се сабере. Нерационално је правити приватне гламурозне забаве у тренутку кад јавни дуг Србије износи 24 милијарде евра, или 67,7 одсто БДП. Нарочито је то непристојно у држави у којој се деца лече путем СМС порука, а плате и пензије исплаћују из кредита – каже Нинић.

Политичка декаденција

И посланица Дијана Вукомановић каже да је чудно што је Вучићу и његовим коалиционим партнерима до славља, док истовремено штеде на платама и пензијама грађана.

– Све су то знаци озбиљне политичке декаденције у редовима власти. Тако су пропадала и велика царства, а наш је задатак да им не дамо да униште Србију и њене грађане – наводи она.

Вјерица Радета, посланица СРС, наводи да су овакви пријеми уобичајени, али каже да треба поставити питање обима и укуса.

– Ово што се најављује у случају Вучићевог пријема изгледа мегаломански и неукусно – оцењује Радета.

Опседнути забавом

ФОРМИРАН КОМИТЕТ ЗА ПРОСЛАВУ

Колико милиона ће износити цех за ову Вучићеву забаву тешко да ће се икад сазнати, али извор Курира из државног врха каже да је одлучено да се не штеди:

– Програм се планира до детаља, увелико се бирају опрема, храна, пиће, док се у СИВ изводе велики радови кречења, рибања, обнове климатизације… Уосталом, колико је Вучић опседнут овим догађајем показује и то што је формиран комитет за прославу инаугурације.

 

Извор: Курир.рс