Издвајамо Србија

ОВАКО ЈЕ НЕКАД ГОВОРИО ВУЧИЋ: Пензије нико не сме да дира, ја то гарантујем! А онда је дошао на власт и…

БЕОГРАД – Александар Вучић је пре него је дошао на власт, пред изборе 2012. године, тврдио „да кад дође на власт неће тећи мед и млеко, али ће бити много боље“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Не каже се узалуд „обећање, лудом радовање“. Ова крилатица можда најбоље описује политику коју спроводи Александар Вучић, новоизабрани председник Србије, чији постулати се углавном своде на пуста обећања.

Тако је Александар Вучић, пре него је дошао на власт, пред изборе 2012. године тврдио „да кад дође на власт неће тећи мед и млеко, али ће бити много боље“, а ако не буде боље, „за шест месеци сами ће покупити прње, јер су очекивања народа велика“, и „ако се за шест месеци не види да Србија иде у бољем правцу, склониће се одмах“.

Међутим, иако ни у једном сегменту у Србији није боље, чак је у многим стварима горе стање него пре 2012. нико од напредњачке владе „није покупио своје прње“, нити се Вучић склонио. Штавише, сада је учврстио своју позицију и фотељу, да, судећи према свему што се дешава, са функције ће отићи кад он буде хтео.

– Не долази у обзир смањивање пензија зато што пензионери заиста једва преживљавају – рекао је Вучић 2013. године за Вечерње новости и био у овој одлуци „чвршћи него икада“.

Медијима су се проламале његове изјаве у вези смањења пензија, па је тако на телевизији „Пинк“ 10. марта 2014. године рекао да какве год реформе да предузимају, да пензионери неће осетити.

– Какве год реформе да предузимамо, што год да се збива, драги пријатељи, имајте у виду једну ствар коју вам гарантујем, пензионери ће бити последњи у чија ће права било ко смети да дира у држави. Боље са наше грбаче да се скида све што може, а пензионерима нема шта да се одузме – рекао је Вучић тада за Пинк.

А онда је врло слично поновио за агенцију Бета.

– У пензије не дам да се дира. Када бисмо у та права дирали не би направили проблем само пензионерима него и држави – говорио је Вучић пре него што је постао премијер.

Све ово пензионери су упијали и безрезервно му веровали, али средином септембра 2014. године уследио је шок. Вучић је одлучио да се ионако бедне пензије смање за 10 одсто.

Међутим, ово смањење није утицало на подршку пензионера коју Вучић добија. Да ли је у питању страх да не буде додатних смањења, или можда страхују да им се пензија коју су стекли мукотрпним радом, неким случајем не „укине“, али Вучић, ако је судити по резултатима који се представљају јавности има велику подршку најстаријих грађана Србије.

 

Извор: Курир.рс/Еспресо