Издвајамо Србија

ОВО НЕМА НИГДЕ НА СВЕТУ: Нови Сад добија чуваре контејнера!

Нови Сад – Новосадска Градска чистоћа доделила је уговор од готово шест милиона динара приватним предузећима како би патролирали градом и чували контејнере, пише 021.рс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уговор је додељен предузећима за обезбеђење „Ипон Сецуритy“ и „Г4С Сецуре Солутионс“.

Како наводи портал, укупно ће бити исплаћено је 5.984.400 РСД, а од нових чувара у граду се очекује да осматрају површине где су постављени контејнери, спречавају уништавање подземних контејнера, као и неовлашћено изношење смећа из контејнера.

Такође, „чувари контејнера“ би требало да спречавају исписивање графита и лепљење плаката по контејнерима, али ће гасити и пожаре. Такође, требало би да имају овлашећења да „реагују на сумњиве предмете поред контејнера, као и на сумњива лица крај њих“.
Како истиче 021, све то је у надлежности градске комуналне полиције.

У Градској чистоћи наводе за 021.рс да Комунална полиција и инспекцијске службе раде свој посао свакодневно, али да немају довољно капацитета како би се овај проблем решио.

Главни разлог за ангажовање чувара, како кажу у „Чистоћи“, јесте штета коју наносе сакупљачи секундарних сировина.

„На месечном нивоу штете од оштећења посуда и контејнерских места износе више од милион динара. У првом реду говоримо о сакупљачима секундарних сировина, који, осим што односе амбалажни отпад који грађани савесно сакупљају и одлажу у склопу пројекта примарне сепарације, што такође представља велику штету, краду поклопце, разваљују контејнере, ломе поклопце, секу џакове у подземним контејнерима… Свакодневно имамо на десетине оваквих случајева широм града, а реч је о крађама мале вредности, на основу којих полиција не излази на терен и не може да реагује по службеној дужности“, наводе у „Чистоћи“.

Други разлог је тај што поједини грађани одлажу кабасти отпад и грађевински шут у контејнере, што може да изазове штету на хидрауличним системима камиона за одвожење смећа, што им се, како кажу, већ дешавало.

Градом ће патролирати истовремено две патроле са по двојицом припадника обезбеђења. Већу пажњу приликом бацања смећа грађани ће морати да обрате у периоду од 16 часова до осам сати ујутру, јер ће тада патроле крстарити градом.

Како се наводи, патроле ће имати систем за обавештавање и геолоцирање, а правиће и фото и видео материјал. Такође, чувари ће моћи да „задржавају лица која крше пописе до доласка полиције“.

„Имају сва законска овлашћења и раде у складу са процедурама које прописује Закон о приватном обезбеђењу. Предупређивање ситуација у којима долази до њиховог намерног уништавања значи вишеструке уштеде у будућности за буџет ЈКП ‘Чистоћа’ и Града Новог Сада, као и квалитетнију услугу одношења смећа за све грађане Новог Сада“, додају у „Чистоћи“.

На ову објаву реаговао је и повереник Родољуб Шабић, који је на Твитеру након питања грађана навео да је део око снимања „најблаже речено више него дискутабилан“, а део око задржавања „и више од тога“.

 

Извор: 021.рс